Četvrtina starijih od 60 godina nezadovoljni manjkom seksa

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtina starijih od 60 godina nezadovoljni manjkom seksa

Nedostatak seksualnog života jedan je od glavnih uzroka osećaja nezadovoljstva kod osoba starijih od 60 godina, tvrdi se u novom istraživanju.

Anketa koju je uradila britanska fondacija "Homkewise" otkrila je kako je najčešći problem taj što izgube partnera. Zabrinjavajuće je da 10 odsto penzionisanih osoba oseća nezadovoljstvo svojim životom.

Od ispitanika je zatraženo da izaberu jedan do razloga za svoju nesreću sa liste čestih problema. Finansijski problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su na prvom mestu i većina ih se žali kako nisu dobro ili kako nemaju dovoljno novca. Ovo je potvrdilo istraživanje iz 2014. godine gde je utvrđeno da su finansijske brige najveći uzrok anksioznosti za sve starosne grupe.

Na drugom mestu je usamljenost, a na trećem osećaj izolacije jer njihova porodica ne živi blizu. Među uzrocima osećaja nezadovoljstva je i nemogućnost odlaska na odmor, a na četvrtom mestu je nedostatak seksa. To je mnogo veće od osećaja tuge koju osećaju zbog gubitka partnera (smrtni slučaj) ili nemogućnosti kretanja, što je pogodilo 12 odsto ispitanika. Ovi rezultati kontradiktorni su s uverenjem da seks prestaje da bdue bitan u određenom dobu.

"Kako ljudi žive duže oni žele biti aktivni i da nastave sa svojim seksualnim životom. Na penzionisanje se više ne gleda kao na odbrojavanje dana do kraja života već kao na novo poglavlje", rekao je direktor "Homewisea" Mark Nil.

Uprkos svemu, blizu 70 odsto ispitanika je reklo da se oseća zadovoljno svojim životom.

"Porodica i mesto gde živite su glavni razlozi za srećan život kod penzionisanih osoba i zanimljivo je da nije sve u novcu kada je u pitanju sreća", dodao je Nil.

Autor: Klix.ba

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.