Bračni par oboleo od HIV-a dobio potvrdu da je nepoželjan u svom mestu

Izvor: Radio 021, 30.Apr.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bračni par oboleo od HIV-a dobio potvrdu da je nepoželjan u svom mestu

Od nas svet beži kao da smo vampiri, tvrdi bračni par Lidija i Jugoslav Bančić iz sela Kacabać kod Bojnika, kod kojih je ustanovljeno prisustvo HIV virusa.

Osmočlana porodica Bančić jedina je romska porodica u tom selu sa oko 350 domaćinstava. Dok se Jugoslav (40) i njegova supruga Lidija (35) nisu razboleli, sa svojim komšijama Srbima živeli su u slozi.

Pakao nastaje istog momenta kada se kroz selo, pre 10 godina, proneo glas da se Jugoslav razboleo, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Lidija nosilac virusa.

- Od tada pa do danas živimo u potpunoj izolaciji. U prodavnicu ne smemo jer nas gađaju kamenjem, a prodavci čim nas vide zaključaju vrata. Mleko i hleb kupujemo čak u Leskovcu, tamo gde nas ne poznaju. Deca su nam izolovana u školi, zdravstveni radnici takođe beže od nas.  Pre neki dan doktor na dečjem odeljenju u leskovačkoj bolnici me izbacio iz ordinacije i nije hteo da kaže od čega mi je dete bolesno - priča Jugoslav koji je kao i Lidija pod konstantnom terapijom.

- Mi smo jedina bolesna porodica u Srbiji čija se deca nisu zarazila HIV virusom ni u majčinom stomaku ni posle rođenja. Sledili smo uputstva lekara, prošli sve obuke, a ja sam dobio i sertifikat predavača. Ali, našim seljanima ne može da se objasni da se sida prenosi seksualnim kontaktom - objašnjava on.

- U pola noći kamenicama su nam porazbijali sve prozore. Jednog dana mi je dozlogrdio život pa sam sa 500 lekova pokušala da se otrujem. Na sreću ili nesreću spasli su mi život - priča Lidija.

Bančići su dobili i zvaničnu potvrdu da su nepoželjni u selu, koju je potpisao starešina Kacabaća. Svaki fizički napad su prijavljivali policiji, ali napadači nikada nisu pronađeni.

Nastavak na blic.rs.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

PROTIV DISKRIMINACIJE: Poslanik podržao porodicu zaraženu HIV-om kojoj sugrađani prete

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Maj.2016, 12:00

Narodni poslanik i lekar Dušan Milisavljević obišao je porodicu Bančić iz sela Kacabać kod Bojnika, koja tvrdi da je diskriminisana jer su bračni par Lidija i Jugoslav zaraženi HIV-om...On je ocenio da su strah od bolesti i neznanje o načinu prenosivosti HIV virusa doveli do diskriminacije ove...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.