Izvor: B92, 29.Mar.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belarus traktori iz Novog Sada

Novi Sad -- U bivšem pogonu fabrike "Petar Drapšin" u Novom Sadu otvoren je pogon za proizvodnju traktora Belorus, a kapacitet fabrike je tri hiljade traktora godišnje.

U pogon je, u prvoj fazi, uloženo dva miliona evra, a proizvodnja je organizovana u okviru zajedničkog projekta koji su pokrenule vojvođanska i beloruska vlada.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je na otvaranju fabrike da će u početku u proizvodnji i montaži traktora biti zaposleno 70 radnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Veoma sam zadovoljan što smo dug put od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike prošli za manje od pet meseci. Preko razvojne banke Vojvodine obezbedili smo ovaj sjajan prostor i kreditne linije za kupovinu traktora, a preko Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraćemo radna mesta", dodao je Pajtić.

Traktori "belarus" se proizvode u matičnoj fabrici MTZ u Minsku od 1946. godine i na nju, uključujući i 11 pogona u više evropskih zemalja, otpada čak 12 odsto svetske prodaje tih poljoprivrednih mašina.

Prema njegovim rečima, pogon, koji će raditi pod nazivom "Belarus-Agropanonka", veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodina finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.

"Ova fabrika je izuzetno značajna i za naše poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehaniziciju po nižim cenama. Dolazak Belarusa u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećih u svetu u proizvodnji traktora", istakao je pokrajinski premijer.

Pajtić je rekao da će u proizvodnji traktora biti uključeno i desetak domaćih kooperanata, kao što su somborska fabrika akumulatora i pirotska fabrika guma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.