Avio-kompanija počinje da meri putnike i raspoređuje ih po avionu

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avio-kompanija počinje da meri putnike i raspoređuje ih po avionu

Kompanija "Hawaiian Airlines" upravo je dobila zeleno svetlo od američkog ministarstva saobraćaja da može da izmeri putnike zajedno s njihovim prtljagom pre ukrcavanja.

Kada je "Hawaiian Airlines" ove godine osim uobičajene provere težine prtljaga počela da meri i putnike, usledile su pritužbe brojnih nezadvoljnih korisnika ove avio-kompanije. Međutim, Ministarstvo saobraćaja SAD odobrilo je njihovu odluku.

Umesto da putnici sami biraju mesto, avio-prevoznik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sada nakon merenja putnika sam raspoređuje gde će ko da sedi, kako bi težina bila pravilno raspoređena.

Na taj način, navode u havajskoj kompaniji, može da se smanji mogućnost padanja letelice.

Jednog nezadovoljnog putnika zanimalo je kako se naprasno javio ovaj sigurnosni problem. "Da li smo mi to u vazduhu do sada bili nebezbedni?", zapitao se ovaj putnik.

Drugima se čini da je u pitanju rasna diskriminacija, jer se praksa odnosi samo na letu za Pago Pago. Na toj ruti lete pretežno Samoanci, koji su jedan od najdebljih naroda na svetu.

Međutim, kako je predstavnik kompanije naglasio u izjavi za Indipendent, reč je samo o šestomesečnom istraživanju koje je nedavno završeno. Praksa merenja putnika neće se nastaviti. Međutim, ovo otvara prostor drugim avio-prevoznicima da uvedu slična pravila.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.