Uživo: Sudija pogrešno dodelio gem Noletu, Đoković - Kokinakis 6:4, 6:4, 5:4

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo: Sudija pogrešno dodelio gem Noletu, Đoković - Kokinakis 6:4, 6:4, 5:4

Novak Đoković u ovim trenucima igra meč 3. kola Rolan Garosa protiv Tanasija Kokinakisa iz Australije, a zbivanja sa tog susreta možete da pratite uživo uz Blicsport.rs.

Novak je kao veliki favorit ušao u ovaj duel, iako nikada ranije nije igrao sa ovim rivalom.

Mladi, 19-godišnji Australijanac je 84. na ATP listi, a Đoković nikada na grend slem turnirima nije izgubio od igrača koji je toliko nisko na svetskoj rang listi.

Pobednik ovog meča >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << igraće u osmini finala sa pobednikom meča Rišar Gaske - Kevin Anderson.

Treći set u toku

Prilično intenzivno počela je treća deonica, jer je u njenom prvom gemu, koji je Kokinakis osvojio na svoje servise, viđeno i po čak 30 razmena udaraca da bi se došlo do kraja poena. I, iako je u jednom trenutku bio prilično besan na sebe zbog loše procene u kretanju i prevelikog odlaska udesno, Đoković je od 0:1 uz poluminutni pad u igri došao do izjednačenja na 1:1, iako je sve snažniji vetar obojici umeo da pravi probleme.

Probleme su, u teniskom smislu, pravili i, jedan drugom, akteri ovog meča. Najpre je u trećem gemu Novak stigao do tri uzastopne brejk lopte, no posle 0:40 Kokinakis je zaigrao odlično. Desila se tada i jedna zanimljiva scena, jer je Novak izgubio poen, a sudija Paskal Marija pogrešno uzvinuo "Gem za Đokovića!", pa su ga obojia tenisera pogledala "ispod oka". Australijanac je ne samo spasao sve tri brejk šanse, već i četvrtu koju je nedugo zatim imao srpski igrač, a posle ukupno 14 odigranih poena, gem je pripao Kokinakisu.

Sledeći je trajao maltene jedan minut, jer je u njemu najbolji igrač sveta maestralnim servisima "oterao" suparnika daleko, i brzo osvajao poen za poenom, te je za tili čas stigao do 2:2, a onda je iznova "dodao gas". Napavši servise mladog suparnika od prvog momenta petog gema, Đoković je posle 30:30 razornim forhendom stigao do pete brejk šanse u trećem setu, da bi je odmah i iskoristio za preokret i 3:2 na semaforu.

Na Kokinakisu je bilo da proba da uzvrati što pre, kako Noletova prednost ne bi dodatno narasla, a njega je u tim situacijama gotovo nemoguće "uhvatiti", no kako je Đoković novim rafalom sa osnovne linije stigao i do desetog direktnog poena u trećoj deonici, a i do 4:2, postalo je jasno da ovaj meč neće još mnogo trajati.

Kokinakis se trudio, borio, igrao na momente poput tenisera iz top 10, ali sve što je uspeo da uradi je da ublaži zaostatak.

Sledeći servira Đoković, koji ima 5:4 i može do pobede ako osvoji ovaj gem.

Drugi set: Opet 34 minuta, opet jedan brejk, i opet deonica za Noleta

Stvari se nisu mnogo promenila u drugoj deonici, u koju je najbolji teniser današnjice ušao rešen da što pre i tu "završi posao". Za samo četiri minuta je Novak došao do početnog brejka, i to - bez izgubljenog poena. Raznovrsnost udaraca "razoružala" je australijskog tinejdžera, koji čak ni pri izlasku na mrežu nije imao mogućnost da uzvrati "broju 1".

Tek posle potvrđenog brejka za 2:0, Kokinakis je "vezao" dva poena, pa je tada delovalo da je Đoković "sklonio nogu sa papučice gasa". Iako nije tek tako odustao od novog gema, Kokinakis je pri servisu pogodio liniju za smanjenje deficita. Privremeno, jer Novak nije želeo ništa da prepušta slučaju u svom servis-gemu, u kome su obojica podigla nivo svoje igre. Ipak, teniski autoritet i zalaganje u svakom potezu, omogućili su Đokoviću da neutrališe narastajuće pretnje, pa je uz nešto više "trčanja" po terenu stigao do 3:1.

Daleko brže je do osvajanja "svog" gema stigao Kokinakis, koji je nekoliko puta "prošetao" suparnika i potpuno diktirao tempo posle servisa, primakavši se za tili čas na 3:2. Ali, ako je to bila silina popravljanja svog učinka na semaforu, šta tek reći za Đokovićev odgovor, jer u njemu nije bilo nijednog izgubljenog poena, a praktično ni greške u dalekometnom nadmetanju, mahom korišćenjem forhenda? Pa opet, ma koliko Nole bio impresivan, impresivna je bila i borba koju mu je nametnuo mladi rival, jer je Kokinaiks vešto sakrivao sva svoja "skraćenja loptica", a pritom se i sam odlično kretao.

Lider ATP liste je, ipak, posle onog ranog brejka, u postpunosti kontrolisao servis-gemove, o čemu svedoči i podatak da je do konačnih 6:4 u drugom setu stigao prepustivši suparniku samo pet poena u takvim gemovima, od kojih tri u ranoj fazi druge deonice, a nijedan kada se Kokinakis, u završnici, nadao da može do brejka za izjednačenje. Ali, do brejka protiv čoveka koji za čitav set napravi samo jednu neiznuđenu grešku, i nije baš moguće stići.

Prvi set: Brejk je bio dovoljan

Kokinakis je prvi, servis-gem, osvojio bez izgubljenog poena, a nešto sporijim ritmom do svog gema došao je njegov iskusniji rival, koji je pritom izgubio dva poena na putu do 1:1.

Da to nije samo "sporo paljenje" najboljeg igrača sveta, pokazao je treći gem, u kome je njegov mladi suparnik, sa dva sjajna voleja, potvrdio da je sa pravom među onima za koje se tvrdi da će uskoro vladati svetom tenisa, pa otuda i njegovo prilično lagano vođstvo od 2:1.

Uzvratio je Đoković sopstvenim direktnim poenima, u servis-gemu u kome je podigao nivo igre na šampionsku visinu, pa dominacijom sa osnovne linije stigao do novog poravnanja, ali i uzdrmao mladića naspram sebe razornim a preciznim udarcima.

I, to se potvrdilo u narednom gemu. Đoković je relativno lako izgradio 0:30, najpre svojim kvalitetom, a u drugom poenu neshvatljivom greškom Kokinakisa blizu mreže, pa je nervoza počela da "drma" Australijanca. Dokaz je bio i poslednji poen, pri rezultatu 15:40, kada je mislio da će loptica koja je u visokom luku letela - izaći van terena, a ona pala na crtu, pred njegovim očima, te je reakcija bila i kasna i nespretna, čime je ozvaničen brejk.

Đoković je to vođstvo sa 3:2 vrlo, vrlo brzo pretvorio u 4:2, odigravši bez kiksa gem u kome je servirao, ali i bez rizika, jer mu je odličan nastup sa osnovne linije omogućio da potpuno kontroliše zbivanja na terenu.

Međutim, nije dugo trebalo Kokinakisu da iznova pokaže svoj talenat. Jedna savršeno "skraćena lopta", za koju čak ni Novaka brzina nije bila dovoljna, podigla je samopouzdanje autsajderu, koji je uz jedan as prekinuo niz od tri uzastopno izgubljena gema i primakao se na 4:3. Đokovićev odgovor bio je možda manje impresivan u smislu atraktivnih poteza, ali savršeno "brutalan" i dovoljno brz, pa se brzo vratio na dva gema razlike.

Kokinakis je uspeo da se približi iznova na "-1", ali je onda Đokvić smirenim servisima izgradio poene kojima je, uz greške mladog rivala, stigao do 6:4.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.