Sramna pitanja novinara Mariju

Izvor: B92, 01.Feb.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramna pitanja novinara Mariju

Pre nekoliko dana Boris Beker izjavio je da Novak Đoković nije dovoljno poštovan, a velikog udela u tome imaju novinari.

Đoković je u nedelju peti put osvojio titulu na Australijan openu, teškom pobedom u finalu nad Endijem Marijem posle četiri seta.

Novak je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

Najbolji teniser sveta stigao je do osme titule na najvećim turnirima, izjednačivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na osmom mestu sa Agasijem, Ivanom Lendlom, Džimijem Konorsom, Kenom Rozvelom i Fredom Perijem.

Ispred njega su Bil Tilden sa 10, Rod Lejver i Bjern Borg sa 11, Roj Emerson sa 12, Pit Sampras i Rafael Nadal sa 14, i Rodžer Federer sa 17 osvojenih trofeja.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno novinarima da se fokusiraju na konkretnu priču o igri, već su na konferenciji za medije britanskog tenisera konstantno pokušavali da omalovaže uspeh Đokovića. Oni su potencirali da je pokušao da prevari rivala time što je pokazivao da se fizički loše oseća na terenu.

Srpski igrač imao je malu nezgodu sredinom prvog seta, kada je posle jednog pada odrao prst desne ruke – one kojom drži reket. Krajem drugog i početkom trećeg dela igre preživeo je još jednu tešku krizu i na kraju sasvim zasluženo došao do vredne pobede

Niz pitanja insinuirala su da je Novak namerno glumio povredu, a prvo je glasilo – da li je legitimna taktika možda da nateraš protivnika da pomisli da si povređen, a onda da se vratiš u velikom stilu?

Marijevo objašnjenje nije bilo dovoljno, pa se sledeće pitanje odnosilo na to da je bilo namere u Đokovićevom ponašanju.

To nije bio kraj skandaloznom ponašanju – usledila je sledeća konstrukcija: Igrao si s njim i ranije, bilo je mnogo mečeva u kojima je delovao povređeno. Izgleda da te je sada više poremetilo nego obično. Na kraju, zaključak u kom su Endija pitali da li je naučio lekciju u mečevima sa Đokovićem i da sledeći put neće dozvoliti da ga to poremeti.

Mari je u čak sedam navrata izgovorio „ne znam“, ali nije prekinuo novinare u njihovoj nameri, kao što je Nadal prošle godine činio kada su ga pitali za povredu nakon finala sa Vavrinkom.

Novinari Evrosporta, medijske kuće koja je prenosila prvi Gren slem sezone, u konačnom izveštaju napisali su da je Novakova povreda u finišu meča iščezla istom brzinom kojom se pojavila. U tekst je uključena i Marijeva izjava „On uvek radi to“, koju su pokušali da povežu sa protivnikom. Međutim, u tom delu stajao je dodatak da porazu nema opravdanja kada se pogleda serija od poslednjih devet izgubljenih gemova.

Podsetićemo, svakome se u karijeri dešavaju povrede, usponi i padovi tokom meča, ali se retko kada dešava da oni koji kreiraju mišljenje javnosti na tome podižu rejting. Takođe, Britanac je jedan od onih koji se često nalaze na meti navijača zbog ponašanja na terenu.

Ono što je najvažnije jeste da je Đoković ponovo šampion Australijan opena - njemu, i njegovim navijačima to niko ne može oduzeti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.