Novak našao fokus, bolji servis - Monfis bez šansi

Izvor: B92, 31.Jul.2016, 02:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak našao fokus, bolji servis - Monfis bez šansi

Novak Đoković je savladao Gaela Monfisa rezultatom 6:3, 6:2 u polufinalu Rodžers kupa u Torontu, koji je poslednja provera za tenisere pred Olimpijske igre.

Najbolji teniser sveta će se za titulu boriti protiv Keija Nišikorija, koji je sa 2:0 savladao Stana Vavrinku.

Novak je u ovaj meč ušao neuporedivo bolje raspoložen nego dan ranije protiv Berdiha, servis ga je bolje služio i bilo je jasno da neće sebi dozvoliti da potroši previše energije pred borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za trofej koji bi bio dobra uvertira za Rio.

Iako je na startu početni udarac ponovo bio "klimav", pa je Đoković i ispustio svoj drugi servis gem u prvom setu, sve vreme delovao usresređeno na teren, a govor tela ni u jednom trenutku nije "padao" i odavao utisak umornog tenisera, što je bio slučaj prethodnih dana.

Francuz protiv takvog Đokovića nije dobio pravu priliku da zapreti, iako je do ovog susreta stigao u sjajnoj formi. Koncentrisana igra, jasna plan i 37 minuta bili su potrebni Novaku da stigne do 1:0 na semaforu.

Da će i ostatak meča biti manje-više rutina najavljeno je u prvom gemu drugog seta kada je još jednom slomio rivala. Novak je ubedljivo cementirao brejk sigurnim servisom, a zatim poveo i sa 0:15 nagovestivši da publika u Torontu neće gledati još mnogo tenisa.

Međutim, Francuz se u svom stilu probudio i sa nekoliko vezanih poena poručio da će se ipak potruditi da produži meč.

Ritam se odjednom pojačao, Monfis je zaigrao agresivnije i stigao do prilike da se vrati barem u drugi set, ali je Novak uspeo da se odbrani, spasi šestu brejk šansu na ovom meču i da se kroz nekoliko izjednačenja domogne - 3:1.

Kada je propustio tu priliku, Monfis je pokazao zašto se nikada nije zaista umešao među četiri-pet najboljih na svetu. Koncentracija mu je popustila, počeo je da preteruje u neracionalnim, napadačkim pokušajima, pa je još jednom izgubio servis.

Monfis nije imao snage za više od toga da nekako iščupa još jedan servis gem, pa je posle 72 minuta igre Novak obezbedio plasman u finale.

Ceo meč je trajao koliko prvi, mučni set u četvrtfinalnom duelu sa Berdihom, ali ono što je bilo važnije od brzine pobede za Novaka jeste činjenica da je koliko-toliko pronašao prvi servis - i po preciznosti i po brzini - na kraju meča bio je na 65 odsto.

Đokoviću je ovo bila 12 pobeda nad Monfisom iz isto toliko susreta.

U prvom polufinalu Nišikori je savladao Vavrinku rezultatom 7:6 (8-6), 6:1 i plasirao se u svoje treće finale na turnirima iz Masters 1.000 serije.

Novak i Kei su dosad oigrali 11 mečeva, a drugo "Uniklo finale" (večeras, 22h) biće im čak peti susret ove godine. U svim duelima u 2016. je slavio Novak, poslednji put u Rimu posle preokreta 2:6, 6:4, 7:6 (5), a prethodno finale igrali su u Majamiju (6:3, 6:3).

Japanac je poslednji put pobedio Novaka na US Openu 2014 - 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Rodžers kup u Torontu igra se za nagradni fond od 4.691.730 dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.