Novak Đoković o okrutnim uslovima odrastanja: Počeli smo sa dna, zato cenimo ono što imamo

Izvor: Scandal.rs, 26.Jun.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković o okrutnim uslovima odrastanja: Počeli smo sa dna, zato cenimo ono što imamo

Novak Đoković je stigao na Vimbldon da po četvrti put u karijeri osvoji najpoznatiji teniski turnir, a broj svojih grend slem trofeja uveća na nestvarnih 13.

Pred početak turnira, Novak je za Tajms dao veliki intervju, gde je pričao i o bombardovanju 90-ih koje je preživeo kao dečak.

“Odrastali smo u okrutnim uslovima. To je najvažniji faktor koji morate da znate da biste nas razumeli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << Sankcije, rat, bombardovanje. Ekonomska kriza. Mnoge juniorske turnire sam morao da propustim jer moji roditelji nisu imali novca… Ta iskustva su nas oblikovala. Verujem da zbog toga više cenimo ono što imamo. Počeli smo sa dna. Posledice tog vremena, nevolje tog vremena, duboko su usađene u nas”, rekao je Novak Đoković za Tajms.

Novak je nedavno osvojio Rolan Garos. Tako se u “belom sportu” prvi put od 1969. godine dogodilo da neko u jednom trenutku bude aktuelni vladar sva četiri grend slem turnira.

Ona teška vremena su me učinila snažnijim”, ponovo se vratio Nole na temu koju kao da je podvlačio u ovom intervjuu.

Ipak, nije o sebi govorio kao o nekakvom “teniskom supermenu”. Naprotiv.

Da se razumemo, nisam nepobediv. Imam slabosti, a ponekad se i ne ponašam pristojno na terenu. Onda i zamolim za oproštaj ovaj univerzum, jer i to sam ja (čovek sa slabostima). Ego vas ponekad kontroliše…. Zato stvarno i mislim da postoji još ogroman prostor za napredak. Ne pričam o forhendima i bekhendima. Pričam o napretku mene kao ličnosti. To je uzbudljivo saznanje”, priznaje Đoković.

A napredovati kao ličnost, po njemu, ne sme da znači da se sve posmatra kroz materijalno. Niti kroz gordost, kada smo sami sebi najvažniji.

Često smo učeni da o motivaciji mislimo na jedan sebičan način. Pričamo o tome kako ćemo, time i time, doći do novca, razmišljamo kako možemo da se okoristimo od onog što radimo. Ali, setite se Muhameda Alija. On je ostavio veliki zaostavštinu ne samo u sportu, već i šire, u društvu. Zašto? Jer je imao misiju koja se nije ticala samo njega samog. On je hteo da dotakne druge”, zaključio je Đoković.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.