Muke, vetar, Đoković u trećem kolu

Izvor: B92, 13.Avg.2014, 03:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke, vetar, Đoković u trećem kolu

Prvi teniser sveta Novak Đoković pobedio je Žila Simona sa 6:3, 4:6, 6:4 za 129 minuta igre u drugom kolu turnira iz Masters 1000 serije u Sinsinatiju.

U trećoj rundi Novaka čeka bolji iz okršaja domaćeg igrača Sema Kverija i Španca Tomija Robreda.

Đoković je imao periode dobre igre, ali se od sredine drugog seta mučio na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnovnoj liniji, naročito na forhendu. Meč je završio sa 32 vinera i 39 neiznuđenih grešaka, ali je na mišiće uspeo da dođe do trijumfa.

Đoković je praktično imao dobijen meč – set i vođstvo 4:2 u drugom, ali je od tog trenutka izgubio pet gemova u nizu. U veoma napetom trećem setu Novak je u prvom gemu propustio šest brejk lopti, ali je u sedmom gemu napokon napravio brejk zahvaljujući Simonovim greškama.

Malo je nedostajalo da Francuz vrati brejk, ali je Novak u sledećem gemu spasao brejk loptu, da bi koji minut kasnije realizovao drugu meč loptu za konačni trijumf.

Uslovi za igru nisu bili idealni – vetar je duvao i remetio obojicu tenisera, pa nismo gledali baš kvalitetan meč, mada je bilo i nekoliko razmena za pamćenje.

Na početku prvog seta vetar je zadavao obojici tenisera mnogo problema, a Simon je u petom gemu došao do brejka, i to bez izgubljenog poena, uz dve greške Novaka i jedan sjajni pasing forhend slajsom.

To kao da je probudilo Đokovića, koji je postao mnogo čvršći sa osnovne linije – bekhend mu je bio odličan, čitao je izvrsno servise rivala i potpuno je preuzeo kontrolu nad igrom. To je za posledicu imalo četiri uzastopno osvojena gema i vođstvo u setovima – 6:3.

Kada je u ranoj fazi drugog seta napravio novi brejk, činilo se da će Novak bez većih problema privesti meč kraju. Međuti, Simon je podigao nivo igre uporedo sa Đokovićevim blagim padom i uspeo je da vrati brejk, a zatim i da povede sa 5:4.

Tada je Novak postao pasivan, izdao ga je i prvi servis, a Simon je napravio još jedan brejk i osvojio je drugi set – 6:4.

Bilo je evidentno da Đokoviću nedostaje samopouzdanja u tim momentima. Na početku odlučujućeg seta Novak je u izuzetno dugom gemu propustio čak šest brejk lopti – kod prve tri Simon je odigrao besprekorno, ali na ostale tri Đoković je imao aktivne poene i nije uspeo da ih realizuje.

Tada je Novak napokon prekinuo niz od pet uzastopno izgubljenih gemova i izjednačio je na 1:1. Ipak, Đoković je i dalje bio pasivan, greške sa osnovne linije postale su nešto češće, a ni u petom gemu Novak nije došao do brejk lopte iako je od 40:0 stigao do izjednačenja.

Srpski teniser lakše je osvajao svoje gemove, a u sedmom gemu dočekao je nove šanse – ruku na srce, pomoć je imao od Simona, koji je prvo zakucao loptu u sredinu mreže za 15:40, a zatim je usledila nova greška i vođstvo Novaka 4:3.

I sledeći gem bio je dramatičan – oba tenisera ponovo je mučio vetar, a Đoković je dva puta u nizu već svoj prvi udarac posle servisa poslao u aut i poklonio je brejk loptu rivalu. Ipak, uspeo je da je spase skraćenom lopticom nakon vrha mreže posle Simonovog udarca.

Novaku je prvi servis napokon proradio i zahvaljujući njemu uspeo je da se izvuče i da povede sa 5:3.

Simon je sledeći gem dobio bez izgubljenog poena, a onda je počela kiša u Sinsinatiju. Posle prekida od četiri minuta igrači su izašli na teren, a Đoković je odigrao svoja dva najbolja udarca na meču u tom gemu - viner bekhend paralelom i sjajan bekhend volej. Realizovao je drugu meč loptu i došao je do pobede posle više od dva časa igre.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đoković: Svestan sam da ne igram na nivou na kom želim da budem

Izvor: Blic, 13.Avg.2014

Posle pobede nad Žilom Simonom od 6:3, 4:6, 6:4 u drugom kolu turnira Masters serije u Sinsinatiju, Novak Đoković je priznao da je "očigledno" da nije na nivou na kom i sam želi da bude..."Mislim da sam bio dobar većim delom meča. Kraj drugog i početak trećeg seta nisu bili baš sjajni, ali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.