Konferencija o filantropiji u Novom Sadu

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o filantropiji u Novom Sadu

U Srbiji se mesečno organizuje između 90 i 130 akcija koje doprinose dobrobiti društva. Naredne nedelje u Novom Sadu se održava Konferencija o filantropiji uz učešće predstavnika Fondacije Novak Đoković, Trag fondacije i mnogih drugih.
Konferenciju "Gradimo kulturu dobročinstva" je organizovalo udruženje Biznisnova - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centar za proaktivno poslovanje iz Novog Sada u saradnji sa Školom poslovnih veština iz Beograda.

Rezultati istraživanja o filantropiji pokazali su da u Srbiji postoji 90-130 akcija mesečno koje doprinose dobrobiti društva, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na period od pre par godina.
Geografska pokrivenost nije previše ravnomerna, što je i za očekivati u Srbiji - tamo gde je najpotrebnije donacija je najmanje.
Tako grad Beograd ima 34,9 odsto, Vojvodina 25,1 odsto, dok je u drugim delovima Srbije to znatno manje, Južna i Istočna Srbija imaju svega 14,8 odsto, a Šumadija i Zapadna Srbija tek 18,8 odsto pokrivenosti filantropskim davanjima i akcijama.
"Bogat je onaj koji je slobodan da da, i koji ne daje iz osećaja straha ili krivice, već zato što je svestan toga da ne može davati i biti uspešan u društvu koje je oko njega ako je ono neuspešno, naročito ne ako je do svog uspeha došao žrtvujući bližnje i ljude oko sebe. U osnovi davanja je da se daje ono što se ima, to može biti i lepa reč, i osmeh, i saosećanje ili informacija. Od onoga što ima čovek treba da da", rekao je Rodoljub Oreščanin, direktor Biznisnova i organizator konferencije o filantropiji. 
U zlatno doba srpske filantropije zadudžbine bogatih građana Srbije su omogućile objavljivanje naučnih dela, izgradile bolnice, škole, biblioteke i socijalne ustanove, ulagale u unapređivanje privrede i poljoprivrede. Učesnici konferencije pokušaće da odgovore na pitanje da li se zlatno doba može vratiti, i na koje načine pojednici, društvo, fondacije, mediji i građani mogu tome doprineti 
Konferencija će biti održana 1. aprila u centralnoj zgradi Unverziteta u Novom Sadu. 
Konferencija će imati međunarodni karakter jer pored domaćih donatora na konferenciji će govoriti Džeri Tvombli, čovek sa višedecenijskim iskustvom u filantropiji i prikupljanju sredstava, koji je za svoje klijente prikupila donacije u iznosu od preko milijardu dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.