Đoković u polufinalu: Istorija kaže...

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković u polufinalu: Istorija kaže...

Postojala je blaga zebnja kod navijača Novaka Đokovića pred meč sa Milošem Raonićem.

Iako nije blistao u prethodnom delu turnira, momak rođen u Podgorici ne daje mnogo ritma, napredovao je u kretanju, poseduje verovatno najbolji servis na ATP turu i očekivao se napet okršaj, pogotovo što je to bio prvi ozbiljan test za Novaka na turniru. Položio ga je sa desetkom i slavio sa 7:6 (7-5), 6:4, 6:2.

U prvom setu obojica tenisera bili su stegnuti – kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što se i očekivalo, Novak je pokušavao da kontroliše poene umerenom agresivnošću, mada mu udarci nisu bili vrlo duboki i rizike je preuzimao vrlo retko.

Međutim, Raonić nije na pravi način koristio poneku kratku lopticu i njegovi napadi po pravilu su završavali greškama. U igri ga je održavao jedino serivs.

Ritern, Đokovićevo zaštitno oružje, doneo mu je četiri brejk lopte – sva četiri puta Raonić je odservirao bombe oko 220 km/h. Dva puta je Novak pogrešio stranu, dva puta je bio na loptici, ali nije uspevao da je ukroti.

Solidnu šansu imao je srpski teniser i na 5:5, kada je na 30:30 izgubio najdužu razmenu udaraca u meču predugim bekhendom.

Sa druge strane, Raonić nije bio ni blizu prilike za brejk – Novak je izvanredno servirao, kao i tokom čitavog meča, pa je samo jednom morao da spasava 0:30. Ostale gemove na svom servisu u celom meču dobio je rutinski i to može da raduje – naročito način na koji je odservirao za 2-0 u setovima.

Preloman trenutak meča bio je taj brejk prvog seta – obojica su bili nervozni, teško su se odlučivali za napad, a pribraniji je na kraju bio Đoković.

Taj prvi set mnogo je više značio Raoniću nego Novaku – da je kojim slučajem Kanađanin slavio u taj brejku, ništa još ne bi bilo odlučeno. Ovako, stekao se utisak da je Đoković obavio polovinu posla.

Vrlo brzo je bilo jasno da je tako – bekhend ’pasingom’ iz trka Novak je već na startu drugog seta napravio brejk, a do kraja je na svoj servis ukupno izgubio samo dva poena. Rezultat 6:4, a zapravo je bilo mnogo lakše, u federovskom maniru iz najboljih dana Đoković je dobio drugi set.

“Uspeo sam da ostanem čvrst u pravim trenucima i da osvojim ključni prvi set. Taj brejk prvog i brejk na startu drugog seta bili su veoma značajni. Mogao sam da počnem da udaram lopticu slobodnije, da zaigram agresivnije“, objasnio je Novak.

U trećem setu Đoković se već potpuno opustio, forhend mu je dobio pravi zamah i ušao je u onaj tempo za koji je Nišikori rekao da “tada niko ne može da ga pobedi“. Uz to je i Raonić bio demoralisan, pa je Novak u trećem setu napravio dva brejka i za tačno dva časa došao do trijumfa, lakše nego što su mnogi očekivali.

Đoković sebi nije dozvolio ni najmanji pad koncentracije tokom meča, što nije nimalo lako postići i često se preko toga olako prelazi nakon pobeda. Naročito je konstatni fokus važan u okršajima sa serverima kao što je Raonić – poeni su kratki, ne dešava se mnogo toga, lako je odlutati. Kao golman koji celu utakmicu nema posla, a onda iz prvog šuta primi gol – uvek se mora biti na oprezu.

Osim toga, najimpresivniji je bio već spomenuti Novakov servis – ukupno je izgubio samo 12 poena u svojim gemovima, a od početka turnira pretpreo je samo jedan brejk. Takođe, uspeo je da stvori čak 11 brejk lopti, iako je Raonić imao respektabilnih 68% ubačenih prvih servisa.

“To mu je jaka strana – može ritern da smesti duboko. Ali mislim da nije samo to u pitanju – čak i kada bi poslao ritern kratko, uvek me je terao da odigram dobar volej i sl. To je kombinacija svih aspekata, nije u pitanju samo njegov ritern“, rekao je Raonić.

Novak će na polufinalni meč doći odmoran, a tamo ga čeka Stan Vavrinka. Treću godinu u nizu igraće u Melburnu, a oba prethodna meča koštala su nas bezbroj nerava – pre dve sezone Đoković je slavio sa 12:10 u petom setu, a prošle mu se Vavrinka revanširao sa 9:7 u odlučujućem setu.

Trijumf nad Raonićem obećavajući je predznak, Đoković je peti put u karijeri pobedio u četvrtfinalnom meču na Australijan openu – prethodna četiri puta kada je to učinio, osvajao je titule (2008, 2011, 2012, 2013).

Još dva su koraka do osmog Gren slem trofeja.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.