Izvor: Magyar Szó, 24.Nov.2014, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulica iza Robne kuće „Beograd” se ne otvara

Zavod za uređenje grada je 2006. godine započeo izradu detaljnog plana za Prvu mesnu zajednicu u Subotici, koji je skupština grada usvojila četiri godine kasnije. Prema ovom planu bi se otvorila ulica između ulice Vuka Karadžića i ulice Matije Korvina preko dvorišta „Stare Pizzerije”.

Trenutno se, međutim, čini da od ovog otvaranja nove ulice neće biti ništa, pošto su građani dobili parnicu protiv države; Upravni sud je odlučio da se naznačeni prostor ne može ekspropriatisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << na osnovu javnog interesa.

2012. godine neki građani nisu bili informisani o tome da se planira rušenje njihovih stanova, jer njihove nekretnine država želi eksproprisati. Tada se govorilo o tome da će se na mestu „Stare Pizzerije” izgraditi tržni centar. Trgovinski lanac, koji je želeo tu da gradi je tražio da mu se obezbede pristupne saobraćajnice. Mnogo se građana tada zapitalo zbog čega je snabdevanje jednog tržnog centra u privatnoj svojini postao javni interes i zbog čega se treba oduzeti imovina ljudi, odnosno dalje rušiti centar grada. Eksproprijacija je počela pre dve godine i odnosila se na ukupno sedam vlasnika. Država se sa nekim vlasnicima uspela dogovoriti, ali je bilo i onih koji nisu pristali na eksproprijaciju. Uz pomoć Udruženja „Spas” dvojica vlasnika nekretnina su hteli dokazati na sudu da nije javni interes ako privatno lice želi da gradi nešto u centru Subotice, a sud je svojom odlukom od 17. oktobra obavezao Vladu da poništi odluku broj 05 465-8272/2011 na osnovu koje je eksproprijacija proglašena javnim interesom.

Verica Grgurović, predsednica Udruženja „Spas” je za „Mađar so” izjavila da je bio vrlo težak put do ovakve sudske odluke. Naglasila je da je jedinstven slučaj da jedan sud presudi u korist građana u sporu sa državom. Ova odluka još nije pravosnažna pošto lokalna samouprava još nije dobila zvaničnu odluku.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.