Turajlić: Strategija za obrazovanje pisana kao politički dokument

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turajlić: Strategija za obrazovanje pisana kao politički dokument

Beograd - Sporost, neažurnost države ali i rigidnost akademske zajednice, stalno preispitivanje i nedostatak jasnih ciljeva, razlozi su dugog čekanja na početak realizacije Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine, rečeno je danas na okruglom stolu "Obrazovanje u Srbiji na ispitu".

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Mašić, navodeći da će na toj funkciji biti još dva dana, do formiranja nove vlade, istakao je da se čekaju mišljenja ministarstava na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Akcione planove za sprovodjenje Strategije.

- Strategija treba da reformiše naše obrazovanje - rekao je Mašić, ukazujući na odgovornost države što, kako je rekao, nije dosledno sprovela Zakon o visokom obrazovanju.

Profesor u penziji Srbijanka Turajlić, koja je u pisanju Strategije bila oponent, smatra da Strategija neće ništa promeniti u našem obrazovanju, jer je, kako kaže, pisana kao politički dokument.

- Pisana je brzo, sa idejom da se održe izbori - rekla je prof. Turajlić na skupu u organizaciji medijske kuće BIZlife.

Ona je kazala da je Srbija, uz Hrvatsku, jedina zemlja u kojoj su fakulteti pravna lica i imaju svoje račune.

Problem je i, kako kaže, što smo mi jedina zemlja u Evropi koja dosledno odvaja strukovne i akademskih studija.

- Treba nam jedinstven sistem obrazovanja - rekla je prof. Turajlić ukazujući da je prelazak sa strukovnih studija na akademske ili sa jednog fakulteta na drugi nesrodan, ako ne nemoguć, onda jako otežan.

Ona je ukazala na rešenje u Austriji gde izdaju jedinstvene diplome sa svih visokoškolskih ustanova.

Tokom panela većina učesnika je iznosila stav da uspeh reforme obrazovanja samo od nas zavisi, ali da, izmedju ostalog, nemamo jasne ciljeve u toj oblasti.

Međutim, te ciljeve je, prema rečima predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srdjana Stankovića prepoznala Evropa, odajući nam priznanje na nedavnom skriningu za oblast obrazovanja upravo za jasnu viziju našeg obrazovanja.

- Mi ne padamo na idejama, nego na njihovoj realizaciji - rekao je Stanković i ukazao da Evropa osim očekivanja ima i zamerke na naš obrazovni sistem poput problema priznavanja diploma i nedostatka nacionalnog okvira kvalifikacija.

Skupu su prisustvovali predstavnici privatnih i državnih obrazovnih institucija i kompanija.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.