Topionica nam nova, bakar potonuo

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topionica nam nova, bakar potonuo

Cena bakra jutros je pala na najniži nivo za pet i po godina zbog jačanja dolara, straha od slabljenja tražnje u Kini i rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj

Kako piše Market voč, u sistemu elektronskog trgovanja na Londonskoj berzi metala (LME) bakar je danas pojeftinio dva odsto, na 5.405 dolara za tonu, što je najniža vrednost od 30. jula 2009. godine.

Dolar je naglo ojačao prema evru u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko dana u vezi sa odlukom Evropske centralne banke o kvantitativnom popuštanju i pobede Sirize, partije radikalne levice, na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Analitičari očekuju dalji pad cene bakra i podsećaju da je u poslednjih nešto više od godinu dana cena tog metala pala više od 20 odsto.

Po mišljenju analitičara Goldman Saksa, bakar može pojeftiniti na 5.200 dolara za tonu zbog kontinuiranog pada kineska tražnje i porasta zaliha. Činjenica da se najveći broj proizvođača bakra nalazi izvan SAD, čini to tržište osetljivim na jačanje dolara.

Kolaps cena nafte takodje utiče i na cenu bakra jer se javlja opasnost od deflacije u nizu razvijenih zemalja, a pad potrošačkih cena može dodatno da smanji potrošnju obojenih metala, navode analitičari.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.