Izvor: Danas, 26.Dec.2014, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toliko suza za Novu godinu

Vatikan - Papa Franja oštro je osudio juče, u svojoj novogodišnjoj poslanici Urbi et Orbi, sve zloupotrebe i eksploatacije dece i nasilje koje se nad decom odvija „pred našim očima“, kao i „brutalni progon“, masakre i otmice u svetu. U tradicionalnom obraćanju sa balkona bazilike Svetog Petra, velikom broju okupljenih vernika, papa je rekao da je previše dece danas „žrtva zloupotreba i eksploatacije uz naše prećutno saučesništvo“.

Osuđujući „ravnodušnost“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << papa Franja je sa žaljenjem govorio i o „deci koja nikad ne ugledaju svetlost dana“, jasno kritikujući abortuse. „Neka Isus sačuva veliki broj dece žrtava nasilja, trafikinga i trgovine ljudima, i onu koja su prisiljena da budu vojnici“, kazao je on, izražavajući žaljenje i za onom decom koja „stradaju u bombardovanjima“, Papa Franja još je pozvao Ukrajince da „prevaziđu napetosti, pobede mržnju i krenu novim putem bratstva i pomirenja“.

On je ukazao i na nasilja džihadističkih grupa u Iraku i Siriji. „Boga molim da sačuva našu braću i sestre u Iraku i Siriji koji već dugo pate zbog postojećih sukoba i koji pored drugih etničkih i verskih grupa trpe brutalne progone“, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je u svom govoru pažnju posvetio i izbeglicama i raseljenima i pozvao ponovo na ukazivanje humanitarne pomoći najugroženijima. Pozvao je i na mir na Bliskom istoku, tražeći podršku za napore koji se ulažu za nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca, kao i na dijalog i „pacifikaciju“ Libije, Južnog Sudana, Demokratske Republike Kongo.

Papa je izrazio solidarnost sa žrtvama ebole u Africi, ponavljajući apel za pružanje neophodne zdravstvene pomoći obolelima. „Zaista ima toliko suza za ovu Novu godinu“, zaključio je papa, pozivajući da „božanska moć“ dotakne „tvrdoću srca mnogih ljudi i žena obuzetih ravnodušnošću“.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.