Stupa na snagu izmenjeni Zakon o radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupa na snagu izmenjeni Zakon o radu

Izmenjeni Zakon o radu stupa na snagu danas, 29. jula i jedan je od prva dva reformska zakona koji će omogući veću zaposlenost, nove investicije, smanjenje sive ekonomije, a prvi pozitivni efekti, prema najavama nadležnih, mogli bi da budu vidljivi već naredne godine.

To praktično znači da već od danas poslodavci u Srbiji moraju postupati po novom zakonu čija dodatna usklađivanja sa standardima Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se, prema najavama resornog ministra Aleksandra Vulina, mogu očekivati u septembru.

Vulin je, naime, neposredno nakon usvajanja izmenjenog Zakona o radu rekao da Srbija ima razloga da bude zadovoljna, jer će se njime pomoći tržištu rada da se razvije, radniku da sačuva svoj posao, a poslodavcu da unapredi svoj posao i zaradi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da je novi zakon bolji od aktuelnog, te da će građani to moći da osete po broju zaposlenih i po uređenijem tržištu rada.

Novi Zakon o radu je veoma sličan zakonima koji su već na snazi u bivšim jugoslovenskim republikama - Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a eksperti za radno pravo ukazuju da tako jedinstvena regulativa ima za cilj pre svega privlačenje stranih investitora i lakše poslovanje.

Inače, glavne izmene, koje će ovaj zakon donosi tiču se pre svega, načina obračuna otpremnina, preciziranje uslova pod kojima je moguće dati otkaz, detaljnije regulisanje zakonskih posledica otpuštanja, zaštite materinstva i osoba sa invaliditetom, kao i inspekcijskog nadzora.

Izmene i dopune Zakona o radu usvojene su u parlamentu 18. jula, i kako je tada predočeno, one bi trebalo da doprinesu sprovođenju mera fiskalne politike u cilju unapređenja domaćih i stranih investicija u privredi, smanjenju "rada na crno" i povećanju zaposlenosti.

Novim zakonskim rešenjima smanjuju se nepotrebne procedure administriranja, koje ne doprinose obezbeđivanju i zaštiti prava zaposlenih, a predstavljaju znatan trošak za poslodavce.

Jedan od ciljeva tih izmena i dopuna je obezbeđivanje pravnog okvira za podsticanje zapošljavanja, a posebna pažnja posvećena je teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih.

Zakon, pored ostalog predviđa pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada isključivo kod aktuelnog poslodavca, a ne za sve godine staža.

To znači da će u obračunskom listiću svakom radniku koji tek stupi na posao bez obzira na to koliko staža mu je upisano u knjižici, u toj rubrici stajati nula dinara.

Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak je minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca, a pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju neće više biti tri, već dve prosečne plate zaposlenog.

Izmene Zakona predviđaju i pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i naknadu za smenski rad, radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana, pravo na korišćenje godišnjeg odmora zaposleni će dobiti posle mesec dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, posle šest meseci. Pravo na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor zaposleni gubi, izuzev ako dobije otkaz.

U tom slučaju zaposleni ima pravo da, ako nije koristio ceo ili deo godišnjeg odmora, dobije novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad srazmerno neiskorišćenim danima odmora.

Novi zakon predviđa smanjuje broja dana plaćenog odsustva sa sedam na pet za venčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice, dok će za dobrovoljno davanje krvi zaposleni ubuduće dobiti dva slobodna dana.

Kada je reč o novčanim kaznama, od 800.000 do 2.000.000 dinara kazniće se poslodavac koji nije zaključio ugovor o radu, nije isplatio zaradu, nije dostavio obračun zarade, zbog nepostojanje programa rešavanja viška zaposlenih, sprečavanje inspektora rada u obavljanju nadzora, nepostupanje po rešenju inspektorata.

Takođe, sa 100.000 dinara biće kažnjen ako ne obezbedi vreme za odmor u toku dana i nedelje, ne odobri korišćenje plaćenog odsustva, uskrati pravo na otpremninu i otkazni rok, ne vrati uredno popunjenu radnu knjižicu...

U isplatu otpremnine ućiće samo godine provedene kod poslednjeg poslodavca, a glavni cilj te izmene je da se spreče zloupotrebe koje su se dešavale u praksi, odnosno da se više puta isplaćuje otpremnina istom zaposlenom za ceo radni vek, ukazali su nadležni.

Kada poslodavac ne isplaćuje radniku platu, predviđeno je da zaposleni u izvršnom postupku, bez vođenja sudskog spora reši taj problem.

Poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom u skladu sa njegovom radnom sposobnošću, odnosno nepoštovanje radne discipline i povrede radne obaveze, zatim ponašanjem zaposlenog i potrebama firme.

Prethodni Zakon o radu u Srbiji stupio je na snagu 2005. godine, a u određenim segmentima je menjan 2005, 2009. i 2013. godine.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon o radu stupio na snagu

Izvor: Mondo, 29.Jul.2014

Izmenjeni Zakon o radu stupio je danas na snagu. Evo njegovih najbitnijih odredbi:..Izmenjeni Zakon o radu stupio je danas na snagu. Evo njegovih najbitnijih odredbi:..1. Zakon, između ostalog, predviđa pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada isključivo kod aktuelnog poslodavca,...

Nastavak na Mondo...

Stupio na snagu izmenjeni Zakon o radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014

Izmenjeni Zakon o radu stupa na snagu danas, 29. jula. Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, kada počinje primena dopuna i izmena Zakona o radu, da država i poslodavci treba da budu saveznici kako bi omogućili veću bezbednost radnika i dobar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kako sačuvati radno mesto

Izvor: Večernje novosti, 29.Jul.2014

BEOGRAD - Izmenjeni Zakon o radu, koji danas stupa na snagu, jedan je od prva dva reformska zakona koji će omogući veću zaposlenost, nove investicije, smanjenje sive ekonomije, a prvi pozitivni efekti, prema najavama nadležnih, mogli bi da budu vidljivi već naredne godine.To praktično znači da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.