Stjuardese Etihada u budućnosti isključivo  u suknjama

Izvor: TangoSix.rs, 30.Jan.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stjuardese Etihada u budućnosti isključivo u suknjama

BEOGRAD – Kako najavljuju iz kompanije Etihad a prenosi portal Runway Girl Network, stjuardese kompanije Etihad ubuduće neće imati nekoliko različitih kompleta uniformi i priliku da biraju između pantalona i suknji. Nove uniforme kabinskog osoblja će sadržati samo jednu opciju – suknje, dok će pantalone biti rezervisane isključivo za zemaljsko osoblje.  
 

 
 
Kompanija Etihad je prošle godine počela proces rebrandinga koji uključuje nove šeme >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bojenja aviona, drugačije dizajnirane enterijere letelica kao i potpuno nove uniforme letačkog i kabinskog osoblja. Nove uniforme, koje je dizajnirao italijanski dizajner Etore Bilota (Ettore Bilotta) predstavljene su u Abu Dabiju prošlog meseca na posebnom događaju koji je priređen u tu svrhu.
Međutim, činjenica da nove uniforme za razliku od dosadašnjih, nemaju kombinaciju koja uključuje pantalone, kao alternativu suknjama, prilično je iznenadila zaposlene, prenosi portal Runway Girl Network.
Kao razlog za ovakvu odluku portparol kompanije Etihad naveo je veoma nisku tražnju posade za opciju sa pantalonama kod prethodno korišćenih uniformi, pa su se odlučili da ovoga puta ne uvrste tu opciju u odevnu kombinaciju kabinskog osoblja:
– Pantalone su sa druge strane, uvrštene u odevne kombinacije zemaljskog osoblja, što će reflektovati suštinsku razliku prirode njihovog posla. – naveo je on.
Međutim, dizajner novih uniformi, italijan Etore Bilota, naveo je malo drugačije razloge za ovakav potez kompanije.
Ženskom kabinskom osoblju nije dozvoljeno da nosi pantalone jer je element njihove ženstvenosti morao da bude jasno naglašen. To je bilo dozvoljeno samo zemaljskom osoblju – bio je jasan Bilota.
Iako bi mnogi ocenili navedeni potez Etihada kao seksistički, postavlja se još jedno važnije pitanje pored toga, a to je – bezbednost.
– Pre svega, putnici moraju da percipiraju stjuardese kao profesionalce koji u svakom trenutku imaju punu kontolu nad situacijom brinući se o njihovoj bezbednosti a ne kao seksualni objekat - navodi autorka teksta na portalu Runway Girl. Sa druge strane, pantalone su se dokazale kao mnogo bolja odevna kombinacija u slučaju požara.
Otkriveno je da su za vreme požara nakon pada leta Asiana 214, stjuardese same iznosile putnike iz zapaljenog aviona, a pritom im je jako pomoglo to što su imale na sebi pantalone umesto suknji. Stručnjaci za bezbednost savetuju da sa aspekta bezbednosti suknje i čarape nisu dobra opcija u slučaju požara i da pantalone predstavljaju mnogo bolju zaštitu, navodi se u tekstu.
Etihad nije jedina kompanija koja insistira na haljinama i suknjama kao uniformama za svoju kabinsku posadu. Posade Britiš Ervejsa se u poslednje vreme bore da dobiju opciju izbora pantalona u svojim kabinskim uniformama, a sve njihove stjuardese trenutno nose suknje, dok, na primer, kabinsko osoblje Singapur Erlajnsa nosi tradicionalnu žensku nošnju “sarong kebaya” koja je nalih haljinama.
 
 

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.