Slava nije izgovor za vožnju u alkoholisanom stanju

Izvor: B92, 19.Dec.2014, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slava nije izgovor za vožnju u alkoholisanom stanju

Decembar i januar su meseci kada se u Srbiji najviše proslavlja i veseli. Od slava, preko Nove godine, do Božića - prilika za konzumiranje alkohola ima i previše, baš kao i pijanih vozača na putevima.

Da biste se nakon veselja i posete domaćinima koji slave bezbedno vratili kući, potrebno je načiniti zaista mali napor - ne voziti u alkoholisanom stanju.

Svetog Nikolu slavi veliki broj ljudi u Srbiji a još više ih odlazi u posetu. Na žalost, kada dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme za povratak kuću, mnogi vozači će sesti za upravljač automobila iako su kozumirali alkohol.

Mada je većina svesna da to ne bi trebalo da čini, mnogi veruju da su sposobni za vožnju. Ipak, bez obzira da li ste popili "malo" ili "mnogo", unošenjem alkohola u organizam vaša sposobnost za vožnju je umanjena.

Alkohol negativno deluje na opažanje i proces razmišljanja, refleksi su usporeniji, a vreme potrebno za reakciju je produženo.

Kontrola ponašanja se takođe menja jer pod dejstvom alkohola dobijate "hrabrost", nestaje strah, stvara se euforija i oslobađa agresivnost, dok je mali mozak posebno izložen toksičnom dejstvu što se odražava i na centar za održavanje ravnoteže.

Kombinacija alkohola i kofeinskih napitaka neće ubrzati trežnjenje, iako zbog subjektivnog osećaja imate utisak kao da vam je bolje. Dok se vreme potrebno da alkohol dospe u vaš krvotok meri minutima, za otrežnjenje su potrebni sati i sati, koje nemate na raspolaganju kada želite da se sa slave vratite kući.

Podsećamo i da prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, mladi sa probnim vozačkim dozvolama ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi dok voze, dok se ostalim vozačima toleriše koncentracija do 0,3 promila.

Da ne biste sebe, svoje bilžnje i druge učesnike u saobraćaju dovodili u opasnost, nemojte sedati za upravljač ako ste pili. Postoje načini da se organizujete tako da odete kod nekoga na slavu, a da ne rizikujete da posle toga vozite pijani.

Pored taksija i sredstava javnog prevoza, možete se prethodno dogovoriti da vas do kuće preveze neko od gostiju ili članova porodice ko nije konzumirao alkohol.

Izvor: B92, Tanjug

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.