Škole Islamske države bez umetnosti, istorije, Darvina

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2014, 03:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole "Islamske države" bez umetnosti, istorije, Darvina

Nova školska godina u Mosulu, gradu pod okupacijom ekstremističke vojske organizacije "Islamska država", treba da počne, a po novom programu đaci neće imati predmete iz oblasti umetnosti, istoriju, književnost, niti će izučavati hrišćanstvo jer su ti predmeti "trajno ukinuti".

Darvinovo učenje izbačeno iz škola Islamske države

 

"Islamska država" proglasila je patriotske pesme bogohulnim i naredila da se određene slike iscepaju iz udžbenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Džihadisti koji su osvojili Mosul još 10. juna, najavili su da školska godina počinje 9. septembra, ali đaci uglavnom nisu došli u škole.

 

Lider "Islamske države" Abu Bakr al-Bagdadi jula je, u prvoj poruci Mosulu, najavio svoju viziju "kalifata" čiji će on biti vođa.

 

Ta organizacija je nedavno nametnula novi školski program i u svom uporištu u Siriji, u gradu Raki, izbacujući filozofiju i hemiju, a usklađujući druge predmete sa svojom ideologijom.

 

U Mosulu su školama predstavljena nova pravila, a oglasi o tome su izlepljeni u džamijama, na stubovima, u radnjama.

 

U tom proglasu objavljuju se "kalifove dobre vesti o uspostavljanju 'Škole obrazovanja Islamske države', koji želi da iskoreni neznanje, raširi versku nauku i bori se protiv trulog nastavnog porograma".

 

Himne i patriotske pesme su proglašene za "blasfemične" i strogo su zabranjene. Zabranjena je i Darvinova teorija evolucije, iako se ona ni ranije nije izučavala u školama u Iraku.

 

Ministrastvo obrazovanja Iraka navelo je da nema nikakav kontakt sa Mosulom i drugim gradovima koji su pod okupacijom islamista, i da "ne zna šta se tamo događa".
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.