Prva predstava Nove beogradske opere 15. juna u Madlenijanumu

Izvor: Blic, 12.Apr.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva predstava Nove beogradske opere 15. juna u Madlenijanumu

Prvi projekat Nove beogradske opere, barokna kompozicija Klaudija Monteverdija “Krunisanje Popeje”,biće premijerno izvedena 15. juna u “Madlenijanumu”, tokom IX Festivala rane muzike. Madlenijanum

Nova beogradska opera osnovana je početkom aprila ove godine i delovaće pod vođstvom dirigenta Predraga Goste, koji poslednjih 15 godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gosta je do sada dirigovao orkestrima i ansamblima kao što su Londonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << simfonijski orkestar, Ruski nacionalni orkestar u Moskvi i Nacionalna filharmonija u Vašingtonu.

On je pre nekoliko meseci bio jedan od devet kandidata za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, a poznat je i kao osnivač i umetnički direktor Festivala rane muzike i Barokne akademije u Beogradu.

- Ako bismo uzeli u obzir sve mogućnosti koje naša operska scena nudi, doći ćemo do zaključka da je repertoar zastareo a naša publika željna novih događanja i novih inicijativa. Zato verujem da će ova Nova beogradska opera postati jedna od najvažnijih kulturnih “institucija u zemlji” - rekao je Gosta povodom osnivanja NBO.

U ovoj produkciji “Krunisanje Popeje” nastupiche umetnici iz Srbije, Italije, Bugarske, Hrvatske, SAD, Velike Britanije, Austrije, Nemačke i Kanade, a opera će biti izvedena još jednom 22. juna, nakon čega će gostovati u nekoliko teatara u regionu.

Za sledeću sezonu planirane su još dve nove opere.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nova godina,   London,   Moskva,   Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gosta osnovao Novu beogradsku operu

Izvor: B92, 12.Apr.2014

Kulturna institucija pod imenom Nova beogradska opera (NBO) krajem sedmice zvanično je registrovana u Beogradu i delovaće pod vođstvom našeg poznatog dirigenta Predraga Goste, koji živi i radi u SAD...Agencija za privredne registre Republike Srbije izdala je 8. aprila rešenje o registraciji te...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.