Polemika Živkovića i naprednjaka: U čije vreme je medijima bilo gore

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Živkovića i naprednjaka: U čije vreme je medijima bilo gore

Beograd - Ocena poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da je najgora situacija u srpskim medijima bila 1999. godine u vreme "drakonskog zakona o medijima, kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić" izazvala je, na početku popodnevne rasprave o setu medijskih zakona, burno reagovanje poslanika SNS.

Zoran Živković

Oni su Živkovića podsetili da je on bio savezni ministar policije kada su se dogodila ubistva Boška Buhe, Slavka Ćuruvije i premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zorana Đinđića.

Govoreći o vremenu kada su ubijeni novinari Slavko Ćuruvija i Milan Pantić, Živković je rekao da je "taj drakonski zakon o informisanju učinio da mnogi mediji propadnu“.

Pročitajte još Tasovac: Novi zakoni obezbeđuju nepristrasno informisanje i izlazak držžave iz medija Polemika Đurišića i Babića: Da li je Vučić pozivao na neplaćanje pretplate

- Tada je ubijen Ćuruvija, iako to nije u direktnoj vezi“ - rekao je Živković i ocenio da u Srbiji danas postoji cenzura i autocenzura u medijima i u prilog tome naveo "slučaj urednika jednog dnevnog lista koji je smenjen i prebačen na drugo radno mesto pošto je izneo svoje mišljenje o vladi u programu RTS".

- Želim da ovo bude početak borbe za ostvarivanje prava na slobodno informisanje koje danas u Srbiji ne postoji. Mediji su bili najžešći kritičari vlasti od 2001. do 2004. godine i to lako može da se proveri“ - naveo je on.

Živkoviću je replicirao šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić koji je rekao da je srpska istorija puna mračnih tačaka kada su se gubili zivoti i da je loše podsećanje na njih, pogotovo što je deo tih dešavanja ostao nerešen.

- Ukoliko se pravi veza izmedju ministra informisanja i ružnog događaja kao što je zversko ubistvo Ćuruvije, istom logikom mogu da postavim paralelu sa ubistvom (Momira) Gavrilovića koji je ubijen na parkingu posle sastanka sa (Vojislavom) Koštunicom, ubistvom generala (Boška) Buhe takođe na parkingu, noću... ko je tada bio savezni ministar unutrašnjih poslova?“ - pitao je Babić.

Babić je dodao da je "isti čovek" bio savezni ministar policije i kada je, kako je naglasio, zverski ubijen i premijer Zoran Đinđić.

Zoran Babić

Babić je upitao gde je tu odgovornost sadašnje vlade i premijera Vučića, osim u tome što je "posle godina tumaranja i neznanja, kao i manjka želje da se stavi tačka na to - tačka stavljena, podignuta optužica za ubistvo ćuruvije i ti ljudi su sada u pritvoru".

- To je naš odgovor prema tim stvarima“ - zaključio je Babić.

Živković je tražio repliku, ali mu to nije dozvolio predsedavajući sednicom Konstantin Arsenović tvrdeći da Živković nije lično pomenut.

- Jedini živi savezni ministar sam ja - bio je uporan Živković, ali mu zahtev da replicira nije uslišen.

Reč je zatim dobio poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević koji je rekao da je Babić govorio o Živkoviću i da je njegov stranački kolega imao pravo na repliku.

- Ako odlučite da nema pravo Živković na repliku, to će biti primer samovolje u vođenju Skupštine“ - poručio je on Arsenoviću koji mu je odgovorio: "Samo u ovom slučaju preuzimam rizik od samovolje“.

Za repliku Živkoviću javio se i poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je rekao da su "mediji u vreme akcije Sablja 2003. godine morali da referišu vlastima o tome šta objavljuju" i da su "gašeni oni mediji koji to nisu činili“, a zakoni koji se danas donose su "vrhunac demokratije".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Živković: Najgora situacija u medijima u vreme Vučićevog zakona

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2014

Ocena Zorana Živkovića da je najgora situacija u srpskim medijima bila 1999. godine u vreme "drakonskog zakona o medijima, kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić" izazvala je burno reagovanje poslanika SNS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.