Počinje sezona slava: Kako ostati fit?

Izvor: Lepota i zdravlje, 28.Okt.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje sezona slava: Kako ostati fit?

Autor: Milan Zarić MSc

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Meseci koji su pred nama sigurno su, uz novogodišnje praznike, period godine kada se unosi najviše kalorija. Pošto nam se približava novogodišnja noć ne smemo dozvoliti da u toku novembra i decembra nabacimo kilograme i tako upadnemo u zamku slavske trpeze.

Često >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << me vežbači pitaju šta da jedu na slavi, moj odgovor im se uglavnom ne sviđa jer većinu stvari koje im domaćica posluži treba izbegavati.

Problem nije samo hrana već i alkoholna pića, ona sa sobom nose veću kalorijsku vrednost i kao takva su takođe nepoželjna, mada jedna čaša vina neće napraviti problem.

Ono što biste donekle smeli da jedete jeste meso bez mnogo masnoće, ali u ograničenim količinama, jer se kod nas tradicionalno poslužuje prasetina i jagnjetina koje nisu baš u vrhu liste mesa koja se preporučuju.

Sveže salate možete jesti u neograničenim količinama, supa je takođe OK, i tu se lista dozvoljenih namirnica završava. Sarme, predjela, kolači i torte su na listi nedozvoljenih slavskih poslastica i ne bi ih trebalo jesti.

Što se tiče vežbanja, u ovom periodu je naročito bitno da se ne preskaču treninzi. Svaki propušten trening znači oko 1000 kalorija manje koje smete da unesete, a pošto je to u sezoni slava to skoro nemoguće, onda se preporučuje da ubacite još jedan termin nedeljno kako bi uticaj slavske trpeze anulirali.

Pa zašto ne biste i u novembru i decembru nastavili sa dobrim rezultatima, jačanju i ulepšavanju svog tela.

Ovog novembra obavezno u svoj plan treninga ubacite i neku od kardio sprava, prednost treba dati steperu i glajderu jer su oni fizički zahtevniji pa samim tim i njihovom upotrebom trošite više kalorija što vam je sada naročito bitno.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.