Počinje nova akademska godina, studenti najavljuju proteste

Izvor: Kurir, 01.Okt.2014, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje nova akademska godina, studenti najavljuju proteste

BEOGRAD - Svečanostima u čast brucoša, na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu danas počinje nova akademska godina, međutim, pojedine studentske asocijacije već na startu semestra najavljuju protestne aktivnosti, nezadovoljni nedavno usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Prijemi nove generacije studenata i prva predavanja koja će brucoši čuti uglavnom od dekana, u sredu će biti održani na Mašinskom fakultetu, Farmaceutskom, Fakultetu političkih nauka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Biološkom, Hemijskom, Fizičkom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Filološkom fakultetu...

Akademska godina zvanično će početi 1. oktobra i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, koji je odlučio da deset najboljih brucoša nagradi udžbenicima za prvu godinu studija.Na nekim fakultetima (Matematički, Fakultet organizacionih nauka) školska godina je počela juče ali ima i visokoškolskih ustanova, poput Arhitektonskog fakulteta, gde su brucoši u amfiteatrima od 22. septembra.

Studentski front, asocijacija čiji su članovi polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje, najavio je da će sutra održati "studentski zbor" na Filološkom fakultetu.Na skupu će, kako su saopštili pre nekoliko dana, doneti odluke o "protestnim aktivnostima koje će početi od 2. oktobra, a povodom izmena Zakona o obrazovanju".

Studenti, između ostalog, traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, da zadrže pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, produžetak roka za završetak studija...

Takođe, Studentski front i dalje traži usvajanje zakona koji bi podrazumevao besplatno visoko obrazovanje, odnosno finansiranje na teret budžeta.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Protest studenata u Beogradu i Nišu

Izvor: B92, 01.Okt.2014

Oko 500 studenata Beogradskog univerziteta protestovalo je u centru Beograda zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju. Studenti su protestovali i u Nišu...Studenti su najavili veliki protest za 15. oktobar...Neki od beogradskih studenata su s platoa ispred Filozofskog fakulteta prošetao do Skupštine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.