Pančevu galerija Bate Mihajlovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevu galerija Bate Mihajlovića

Pančevo je konačno dobilo Galeriju Milorada Bate Mihajlovića. Nakon više od deset godina pregovaranja potpisan je ugovor između Grada i Fondacije velikog slikara čija je želja bila da u Pančevu ima legat .

Jedan od prvih naših umetnika koji je u Francuskoj napravio karijeru a radovi mu se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama širom sveta ostavio je iza sebe oko 2 hiljade slika koje će pančevci moći da pogledaju za par meseci kada će nova galerija i zvanično biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predata Kulturnom centru.

Nedavnim procesom restitucije Kulturni centar izgubio je galerije Elektrika i Dvorište što ovom priostoru daje još veći značaj.

"Kulturni centar će shodno svojim potrebama realizovati izložbe koje su se dešavale u galeriji Dvorište to je bio program koji se tiče mladih umetnika i galeriji Elektrika tako da će ovaj prostor sticajem okolnosti biti ono što je Bata i želeo", kaže za RTV Jasmina Ivanišević članica Gradskog veća zadužena za kulturu.

Nemanja Smičiklas, upravitelj Fondacije Bate Mihajlovića kaže da je slikar želeo da mnogo više pomaže mlade umetnike nego da promoviše sebe.

"Ideja njegova bila je da ovde postoji i rezidencijalni deo gde će dolaziti umetnici iz celog sveta dolaziti raditi i ostavljati nešto Gradu Pančevu", navodi Smičiklas.

Fondacija ustupa Gradu celokupan fundus akademika Bate Mihajlovića u narednih 20 godina.

Pored stalne postavke planirane su izložbe manje poznatih Batinih radova,kao i dela drugih umetnika uključujući i one koji će ovde privremeno boraviti u posebnom prostoru namenjenom za goste iz zemlje i inostranstva.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.