PAMETNA KUPOVINA PO UZRASTU: Šta pokloniti detetu za novogodišnje praznikePAMETNA KUPOVINA PO UZRAST

Izvor: Kurir, 18.Dec.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAMETNA KUPOVINA PO UZRASTU: Šta pokloniti detetu za novogodišnje praznikePAMETNA KUPOVINA PO UZRAST

Praznici stižu a vaša deca očekuju poklone. Razmislite šta kupujete, napravite pametan izbor i nemojte zaboraviti na njihov uzrast i maštu

Kada birate poklon za vaše mezimce, nemojte gledati samo estetski izgled već obratite pažnju i o potrebama vašeg deteta.

Da bi neka igračka bila dobra za vaše dete, ona treba da zadovoljava pet kriterijuma:

1. Da bude primerena uzrastu vašeg deteta

Pri kupovini obavezno pogledajte za koji uzrast >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je predviđena igračka, što možete naći na svakom pakovanju. Ako detetu kupite igračku za stariji uzrast, možete da računate da mu ništa niste ni poklonili. Ono neće sa tim moći da se igra jer nije dovoljno zrelo, pa će izgledati kao da ste bacili pare. Vodite računa o tome šta dete voli kako bi se zaista obradovalo.

2. Razvijanje mašte

Ako detetu kupite igračku na baterije, ili devojčici kupite lutku koja govori, pogrešićete. Na taj način prekinućete interreakciju između deteta i lutke, a samim tim i uskratiti im da razvijaju svoje želje i maštu.

3. Sticanje iskustva

Ako vaše dete nikada nije putovalo avionim ili vozom, nemojte mu kupovati takve igračke. Nije pametno da dete nova iskustva steče kroz igračke nego u svakodnevnici. Igračke mogu da mu pomognu samo da se bolje upozna sa tim iskustvima.

4. Raznolikost

Deci treba kupovati različitih igračaka. Nije pametno da dečacima nagomilavate pedeset autića, ili devojčici hrpu lutaka već im treba kupovati različite igračke kako bi zadovoljili sve različite potrebe deteta.

5. Dodaci

Detetu treba kupovati i dodatnu opremu za njihove igračke. Ako dete ima barbiku, kupite i kućicu za lutke, odela za presvlačenje i slično. Ako dete ima više opreme, lakše će pronaći način da se sa njima igra, a i njegova mašta će biti pokrenuta.

Šta pokloniti najmlađima?

5-9 meseci: U ovom periodu deci počinje muka sa zubićima pa im treba poklonii razne gumene igračke, zvečke, ključice i nešto što može da gricka. Možete mu pokloniti i igračke koje ispuštaju zvuke, ali da taj zvuk ne bude bučan nego prijatan.

9-12 meseci: Igračke koje dete može da slaže, koje imaju točkove i pokreću se ili koje imaju pokretne delove. Ono o čemu treba voditi računa je da delovi ne budu sitni da ih dete ne bi progutalo.

12-24 meseci: U ovom uzrastu detetu treba pokloniti igračke koje se vuku, slikovnice, lutke, CD-ove sa bajkama.

24-36 meseci: Bojanke, olovke u boji, velike lego kockice, razne udaraljke i edukativne igračke.

36 meseci i nadalje: Lego kocke primerenog uzrasta, plastelin, puzzle, igračke koje se kreću i ispuštaju zvukove, kuća za lutke, garaža za auto.

(EPK)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.