Novogodišnja radost za decu u Zvečanskoj

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodišnja radost za decu u Zvečanskoj

Novogodišnjim praznicima radujemo se svi, a najviše deca, koja nestrpljivo čekaju proslave i paketiće. Za decu bez roditeljskog staranja obezbeđeni su pokloni, kako bi se osećali kao u svojoj porodici.

Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske, rekao je da će i deca bez roditeljskog staranja praznike dočekati u novogodišnjoj atmosferi, kao u prirodnom okruženju.

"Te >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novogodišnje praznike pokušavamo da upriličimo onako kako je tradicija u srpskom narodu", istakao je Milačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Direktor Centra iz Zvečanske ja naveo da ima dovoljno humanih ljudi i organizacija, a da su dobročinitelji najaktivniji upravo u periodu oko praznika.

Govoreći o usvajanju dece koja su štićenici Centra, Milačić je istakao da se u toj sferi situacija dosta promenila, naročito kada je reč o ulozi medija u rešavanju tog problema.

"Sada se više zna koja si problemi te dece, kako žive. Kod nas se javljaju porodice bez poroda i njihova želja je da usvoje dete.

S obzirom na to da praznična euforima uvek donosi i prazničnu depresiju, kod dece iz Zvečanske nema velikih promena raspoloženja.

"Malo je veća tenzija kod dece koja ne mogu da provedu praznike u svojoj porodici. Vide da neka deca imaju kome da odu, pa se to neraspoloženje malo pojačava", naveo je direktor Centra. 

Milačić je istakao da je fokus rada Centra prevencija, odnosto program rada za neulazak dece u Centar.

"Za onu decu koja jesu tu, pokušavamo bolji kontakt sa biološkim roditeljima i za sada imamo uspeh, ostvarujemo bolji kontakt", rekao je direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Milačić je podsetio da Centar postoji već 135 godina i da je u toku renoviranje prostora u kome deca žive. Nažalost, kako je rekao, za to nema dovoljno sredstava.

U sastavu Centra je šest objekata i 11 radnih jedinica, gde je smešteno 520 dece različitog uzrasta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.