Novine za osmake

Izvor: RTS, 31.Avg.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novine za osmake

U novoj školskoj godini za upis u srednje škole povećava se broj bodova iz osnovne, a smanjuje sa testova na maloj maturi.

Kroz projekat besplatnih udžbenika i ove godine svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u Srbiji dobiće knjige i radne sveske za srpski, odnosno maternji jezik, matematiku i svet oko nas.

Novina za osmake - prosvetne vlasti su odlučile da se od naredne godine pri upisu u srednje škole poveća broj bodova iz osnovne škole, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a smanji broj poena sa testova na završnom ispitu.

Suprotno ideji da se više uvažava znanje na ispitu nego ocene iz škole, koje neretko nisu realne, Ministarstvo prosvete je odlučilo da će od sledeće školske godine maturanti moći da osvoje po 10 bodova na sva tri testa, dok će 70 bodova donositi uspeh iz osnovne škole.

"Povećanjem uticaja završnog ispita bi se desilo da omalovažavamo ocenu nastavnika. Naš cilj je baš obrnuto. Da kroz malo duži vremenski period kroz par godina još više smanjimo taj pritisak i da ne zavisi baš sudbina deteta od tri dana u kojima piše ove testove",  kaže Zorana Lužanin, pomoćnik ministra prosvete.

Broj "vukovaca" je iz godine u godinu sve veći pa ih je ove godine bilo gotovo 14 odsto. Zato će Ministarstvo pojačati rad s nastavnicima kako bi ocenjivanje bilo objektivnije i zaštitilo profesore od roditelja koji bi želeli da utiču na ocene.

"Mi pozivamo roditelje da se uključe u rad škole, u život škole. Smatramo da postoji hiljadu načina da to uradi ali postoji jedan izuzetno pogrešan način a to je da roditelji forsiraju i dolaze u školu samo radi ocena", kaže kaže Zorana Lužanin. 

Novina je i to da će đaci imati inicijalne testove iz matematike u četvrtom, šestom i osmom razredu kako bi se napravio presek stečenog znanja.  
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.