Nova školska godina, studenti najavljuju proteste

Izvor: NTV.rs, 01.Okt.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova školska godina, studenti najavljuju proteste

BEOGRAD – Svečanostima u čast brucoša, na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu danas počinje nova akademska godina, međutim, pojedine studentske asocijacije već na startu semestra najavljuju protestne aktivnosti, nezadovoljni nedavno usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju.
Prijemi nove generacije studenata i prva predavanja koja će brucoši čuti uglavnom od dekana, u sredu će biti održani na Mašinskom fakultetu, Farmaceutskom, Fakultetu političkih nauka, Biološkom, >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Hemijskom, Fizičkom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Filološkom fakultetu…
Akademska godina zvanično će početi 1. oktobra i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, koji je odlučio da deset najboljih brucoša nagradi udžbenicima za prvu godinu studija.
Na nekim fakultetima (Matematički, Fakultet organizacionih nauka) školska godina je počela juče ali ima i visokoškolskih ustanova, poput Arhitektonskog fakulteta, gde su brucoši u amfiteatrima od 22. septembra.
Studentski front, asocijacija čiji su članovi polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje, najavio je da će sutra održati „studentski zbor“ na Filološkom fakultetu.
Na skupu će, kako su saopštili pre nekoliko dana, doneti odluke o „protestnim aktivnostima koje će početi od 2. oktobra, a povodom izmena Zakona o obrazovanju“.
Studenti, između ostalog, traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, da zadrže pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, produžetak roka za završetak studija…
Takođe, Studentski front i dalje traži usvajanje zakona koji bi podrazumevao besplatno visoko obrazovanje, odnosno finansiranje na teret budžeta.
TANJUG 01.10.2014 07:37
Foto Tanjug, N. Milošević/ ilustracija, arhiva
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravni fakultet primio 206. generaciju brucoša

Izvor: Press, 01.Okt.2014

Na fakultetima u Srbiji danas zvanično počinje školska godina, a Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizovao je svečanost u čast prijema 206. generacije brucoša, uz poruke ministara pravde i prosvete da je studiranje privilegija ali i da školovanje treba da završe u razumnom roku. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.