Nova Evropska komisija, novi rok za Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Evropska komisija, novi rok za Srbiju

Nova Evropska komisija danas je stupila na dužnost na čelu s Žan-Klodom Junkerom koji je izjavio da je "sad čas da se zavrnu rukavi i krene na posao jer izazovi za Evropu ne mogu da čekaju, a to su zapošljavanje, privredni rast i investicije". Novi komesar za politiku prijema novih članica u EU Johanes Han izjavio je da bi Srbija i Crna Gora mogle tek 2020. suštinski da završe pregovore o članstvu.

U idućih pet godina neće biti prijema novih članica u EU: Žan Klod >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Junker

 

Junker je na svom sajtu stavio do znanja i da će glavni zadaci njegove Komisije od 22 komesara i pet potpredsednika, biti i uvođenje jedinstvenog digitalnog internet tržišta, od koga se očekuje bitan doprinost rastu proizvodnje i otvaranju novih radnih mesta.

 

Tek 2020. završavamo pregovore

Junker je još pre par meseci izjavio da u idućih pet godina, koliki je mandat Komisije, neće biti prijema novih članica u EU, a obrazloženje nadležnih u EU je bilo da je proširivanje sada tehničko, a ne političko pitanje, jer teku pregovori o članstvu sa Srbijom i Crnom Gorom a sve ostale zapadnobalkanske zemlje i Turska su u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.

 

Rečeno je i da je sasvim realna procena da do 2020-te ni Beograd ni Podgorica ne bi mogli suštinski završiti pregovore o članstvu.

Među strategijskim pravcima delovanja nove EK su i mere za očuvanje prirodne sredine i uspostavljanje Energetske unije evropske dvadesetosmorice, s ciljem da se osetno povećaju obnovljivi izvori energije i naročito bolje unutrašnje strukturno povezivanja članica EU da bi se obezbedile uštede, smanjila velika spoljna zavisnost od snabdevanja energijom i našli novi izvori i dotok energije.

 

Novi komesar za energiju Migel Arijas Kanjete je stavio do znanja da će se prednost dati tzv. Južnom koridoru i gasovodima koji iz Azerbejdžana preko juga Evrope treba da dopremaju gas u Italiju, dok je za gasovod Južni tok rekao da to nije prednost za EU jer svi projekti Južnog toka treba da se usaglase s evropskim propisima.

 

Novi komesar za politiku prijema novih članica u EU Johanes Han će u mandatu na prvom mestu imati politiku susedstva, a to se prevashodno odnosi na zemlje u ruskom susedstvu, kao i samu Rusiju, isto kao i zemlje Sredozemlja.

 

Junker je prethodno u Evropskom parlamentu izjavio da će buduća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini na novog komesara za politiku susedstva i pregovore o proširivanju EU Johanesa Hana "preneti neke od svojih obaveza za pitanja koja su u toku".

 

Predsednik EK je objasnio da će Mogerini moći da na neke druge komesare prenese određene zadatke, ako proceni da je oni mogu zastupati, ako to bude zahtevao dnevni red ili veliki obim međunarodnih događaja.

 

Junker je u programu rada Komisije podvukao da će se "posvetiti jačanju demokratije i reformama" u prilog EU koja je u službi svojih građana i daje rezultate. "Moj prioriret broj jedan i crvena nit koja povezuje sve moje predloge će biti da se ponovo dođe na put privrednog rasta i Evropa vrati na posao", istakao je on.

 

"U tom cilju", naglasio je predsednik EK, "u prva tri meseca mandata ću predstaviti paket mera za zapošljavanje, privredni rast i investicije sa sredstvima od dodatnih tristo milijardi investicija u Evropsku uniju u iduće tri godine". Tu će, po rečima Junkera, glavna pažnja biti data malim i srednjim firmama koje stvaraju 85 odsto radnih mesta u Uniji.

 
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova Evropska komisija: Prioriteti privreda i zapošljavanje

Izvor: Beta, 01.Nov.2014

BRISEL, 1. novembra 2014.(Beta) - Nova Evropska komisija u subotu je stupila na dužnost na čelu s Žan-Klodom Junkerom koji je izjavio da je "sad čas da se zavrnu rukavi i krene na posao jer izazovi za Evropu ne mogu da čekaju, a to su zapošljavanje, privredni rast i investicije"...Junker je na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.