Nemci pohrlili u prodavnice

Izvor: B92, 19.Dec.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci pohrlili u prodavnice

Potrošačko poverenje u Nemačkoj poraslo je u decembru, budući da su kupci pohrlili u radnje uoči Božića i ulaze u novu godinu sa optimizmom.

Nakon stabilizacije u novembru posle nekoliko meseci pada, potrošačko poverenje solidno je u decembru, a pozitivan trend se nastavlja, pokazali su rezultati ankete istraživačke kompanije GfK, a prenosi agencija Frans pres.

Indeks poverenja domaćinstava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kog izračunava GfK bi u januaru trebalo da poraste na 9,0 sa 8,7 poena iz decembra.

"Potrošači očigledno pretpostavljaju da će period ekonomske slabosti u Nemačkoj proći i da će se domaća ekonomija ubrzo oporaviti", navodi kompanija.

Indeks poverenja izračunava se na osnovu odgovora oko 2.000 domaćinstava o njihovim očekivanjima u vezi sa platama i celokupnom ekonomijom u predstojećim mesecima, kao i njihovom spremnošću da troše.

U četvrtak je pomno praćeni indeks poslovne klime u najvećoj evropskoj privredi, kog izračunava ekonomski institut Ifo, solidno porastao. Maloprodajna asocijacija HDE za ovu božićnu sezonu u Nemačkoj predviđa ukupnu prodaju vrednu 85,5 milijardi evra, 1,2 odsto više u odnosu na prethodnu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.