Komandant ratne mornarice: 2017. počinje izgradnja novih podmornica

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant ratne mornarice: 2017. počinje izgradnja novih podmornica

28.01.2015. -

Rusija 2017. godine kreće sa izgradnjom nenuklearnih podmornica nove generacije s anaerobnim sistemom, saopštio je danas za RIA Novosti u Sankt Peterburgu komandant ratne mornarice RF admiral Viktor Čirkov. Glavna prednost vazdušnonezavisnog energetskog sistema - povećanje „nevidljivosti“ podmornice. Podmornica dobija mogućnost da ne izlazi iznad vode ni za vreme punjenja baterija.

„Nema sumnje da će dizelno-električne podmornice biti izgrađene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Mi sada govorimo o nenuklearnim podmornicama. Od 2017. godine stiže nova serija sa anaerobnim sistemom i izgradnja se nastavlja. Izgradnja će se obavljati na „Admiralskim brodogradilištima““, rekao je Čirkov.

Kako je saopšteno, sada se anaerobni (vazdušnonezavisni) sistemi testiraju na CKB „Rubin“. Planirano je da se taj sistem 2015. godine ugradi na podmornicu projekta 677 „Lada“.

Prva podmornica tog projekta „Sankt Peterburg“ je napravljena sa klasičnim energetskim sistemom i još uvek je na testiranju. Dve druge podmornice ovog projekta se za sada nalaze u završnoj fazi izgradnje i upravo na njima će se obavljati testiranje prvih anaerobnih sistema.

Ovi sistemi ruske proizvodnje se suštinski razlikuju od sličnih zapadnih sistema u metodu dobijanja vodonika. Da se vodonik visoke čistoće ne bi vozio na podmornici, predviđeno je da sistem dobija vodonik u potrebnoj količini pomoću reforminga dizelnog goriva.

Kako protiče reforma naoružanja ruske armije

Reforma, koja je započeta 2008. godine, je najveća reforma u ruskoj armiji u postsovjetskom periodu. Suštinski je promenjen sistem vojnog upravljanja, smanjen je ukupan broj vojnika, i to – smanjen je broj regruta vojnih obveznika, a povećan broj vojnika po ugovoru. Prilično su povećane plate oficirima, rešavaju se njihovi stambeni problemi. Ali, najvažnije, uspeli smo da usvojimo nezapamćeni do sada po obimu program obnavljanja naoružavanja armije do 2020. godine.

Udeo novog naoružanja u armiji je ovih godina povećan do 16%, a do 2020. godine se planira da on iznosi 70%.

Vladimir Putin: „Država u te svrhe (obnavljanje naoružanja armije) izdvaja ogromna sredstava. Upravo, ogromna. Podsetiću da je 2003. godine ukupni budžet ministarstva odbrane iznosio 600 milijardi rubalja. Ove godine, posle poslednje popravke budžeta, ukupni troškovi ministarstva odbrane iznose 2,3 biliona rubalja“.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Alexei Danichev    
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.