Klizište u Maloj Moštanici, meštani odbijaju da se isele

Izvor: RTS, 01.Mar.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klizište u Maloj Moštanici, meštani odbijaju da se isele

Nova godina nije donela mir obrenovačkoj opštini. U Maloj Moštanici pokrenuto je klizište koje je ugrozilo oko 50 žitelja. Opština je dala nalog da se iseli jedan broj domaćinstava, ali niko od stanovnika ovog kraja ne želi da napusti svoj dom.
Duboki odroni u Dubokom, mestu na putu koji spaja Beograd i Obrenovac, nisu neuobičajena slika, jer je ovo jedno od najaktivnijih klizišta u zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Međutim, ni meštani, ni nadležni nisu očekivali da će kao kontrateža, s druge strane brda, metrima da otklizaju delovi tla.

Meštanin Male Moštanice Dragan Blagovčanin kaže da je za nekih mesec dana sve potonulo.
Iz opštine su im rekli da bi trebalo da se isele i da napuste objekat, ali Blagovčanin kaže da neće, jer nema gde.
Taj stav dele i ostali. Uprkos upozorenju da je 11 kuća nebezbedno za život - niko ih nije napustio.
Tokom majskih poplava u Srbiji pokrenuto je više od 3.000 klizišta. Samo u obrenovačkoj opštini više ih je od 40. Poslednje se nalazi tek tri metra od kuće.
Meštani tvrde da su sa prvim odronima, pre mesec dana, upozorili nadležne. Propadanje tla sami su pokušali da zaustave, ali strahuju od novih kiša. Promene se vide svakih šest sati.
Meštanin Branko Jovović kaže da su dolazili stručnjaci, rekli da postoji tehničko rešenje. Veruje da će im neko pomoći.
Za meštane nikad viđeno klizište, za opštinu nikad registrovano. Kažu da su pripremili mere i da čekaju uputstva stručnjaka iz Komisije za klizišta.
"Svi ljudi koji su u tom kraju su dobili osamdesetih godina građevinske dozvole i to klizište do pre nekoliko dana nije bilo registrovano. Mi smo izdali rešenje da su objekti neuslovni i nebezbedni za život, obezbedili smo u mesnoj zajednici prostor gde mogu da budu smešteni", kaže predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković.
Novi zakon o vanrednim situacijama predviđa kazne za one koji bi odbili evakuaciju. Klizištima je potencijalno ugrožena četvrtina teritorije Srbije.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.