Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Sep.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar: Dogovor o ubrzanju mirovnih pregovora

Lideri zajednica na etnički podeljenom Kipru dogovorili su se danas da pokušaju da ubrzaju mirovne razgovore o rešavanju višedecenijskog konflikta, izjavio je izaslanik UN Espen Bart Eide.

Nova runda razgovora lidera Grka i Turaka na Kipru pokrenuta je u februaru radi okončanja podele ostrva, koja traje više od 40 godina. Dve strane ne slažu se oko mnogih pitanja, od podele vlasti do predaje teritorija.

"Lideri su dali naloge svojim pregovaračima da uđu u aktivne pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << s namerom da se prevaziđe jaz kroz stvarne pregovore o nerešenim ključnim pitanjima", izjavio je Eide, bivši norveški ministar spoljnih poslova.

Kipar je podeljen posle turske invazije na ostrvo 1972. godine, nakon državnog udara koji je inspirisala Grčka.

Turska zajednica ima svoju administraciju u severnom delu ostrva, a u tampom zoni raspoređeno je nekoliko hiljada turskih vojnika. Južnim delom ostrva upravlja međunarodno priznata grčka administracija, koja predstavlja čitavo ostrvo u EU.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.