Jovanović: Nova Srbija će podržati rebalans

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Nova Srbija će podržati rebalans

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović najavio je danas da će taj poslanički klub podržati predlog rebalansa za ovu godinu istakavši da veruje da će se u Srbiji krajem 2016. godine živeti značajno bolje.

„Verujem da ćemo tada moći da kažemo da je jedan težak period iza nas“, rekao je Jovanović u parlamentu.

Prema njegovim rečima, premijer Aleksandar Vučić je obrazlažući predlog rebalansa objasnio zašto bi posalnici trebalo da glasaju „za“ i „zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rebalans za budućnost dece“.

Taj zakonski predlog je pokazatelj u kom stanju su trenutno finansije Srbije, naglasio je. Jovanović je istakao da prvi put postoje oročene mere koje će dati jasne rezultate.

On je Vučiću rekao da bi trebalo pokušati da ovaj deficit bude nastavak svih mera koje će dovesti do konsolidacije budžeta, podsetivši da je deficit u 2014. godini 225 milijardi dinara, što je više za 63 milijarde od planiranog.

Jovanović je ukazao da treba smanjiti broj državnih agencija, kojih trenutno ima više od 140, a u kojima je prosečna plata direktora 350.000 dinara i koji neće osetiti smanjenje od 10 odsto.

Zaposleni, međutim, hoće, rekao je Jovanović i dodao da su drugi problem javna preduzeća.

- „Ako ne rešimo situaciju tamo, džaba nam i rebalans i budžet za narednu godinu. Aktivirane su garancije od 8,9 milijardi dinara u ovoj godini, to je 74 miliona evra za javna preduzeća, za kredite koje su uzimali, a nisu mogli da vrate, tu su i penali za projekte koje nisu realizovali..., ključno je da u rebalansu krenemo sa reformama“ - rekao je on.

Jovanović je dodao da se prvi put u jednom budžetu predviđa smanjenje fonda plata za javne službenike za sedam milijardi dinara i to treba da bude samo početak na smanjenju državnih činovnika na svim nivoima.

- Tu predsedniče morate biti oštri“ - poručio je Jovanović premijeru Vučiću.

Jovanović, takođe, smatra da treba na drugačiji način urediti davanje subvencija poljoprivrednim proizvodjačima i predlaže da oni koji imaju u gazdinstvu više od 20 hektara ne treba da budu korisnici.

Govoreći o socijalnim davanjima, Jovanović je rekao da oni koji primaju socijalnu pomoć ne bi trebalo da strahuju jer su sredstva za tu namenu povećana sa 107 na 110 milijardi dinara.

- Hvala premijeru Aleksandru Vučiću što je mojoj majci lepo objasnio zašto moraju da se smanje penzije - rekao je poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović za skupštinskom govornicom nakon obraćanja premijera Vučića.

Obrazlažući svoju izjavu, on je ispričao kako je krenuo u parlament.

- Sine, moraš li ti da glasaš za ovaj rebalans, pitala me je majka kada sam krenuo u Skupštinu - rekao je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.