I Makedonci sve češće dovode neveste iz Albanije

Izvor: Mondo, 27.Jan.2015, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Makedonci sve češće dovode neveste iz Albanije

U makedonskom Porečju je od 2010. godine dovedeno 80 nevesti iz Albanije, što je povećalo natalitet na tom području za čak 192 novorođenčeta, piše skopska "Nova Makedonija".

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

"Brakovi momaka iz Porečja, etničkih Maledonaca, sa nevestama iz Albanije odlično funkcionišu i nadamo se da će ta praksa biti nastavljena i narednih godina", rekao je Milosim Vojneski gradonačelnik opštine Makedonski Brod.

 On kaže da ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << opština ništa ne prepušta slučaju i aktivno učestvuje u pronalaženju nevesti iz Albanije i istovremeno pokriva troškove svadbenih veselja, kao i administrativne formalnosti.

Devojke iz Albanije su, kažu poznavaoci, vrlo vredne, skromne i lako se prilagođavaju te smatraju da je za momke Porečja to najbolje rešenje.

Pod budnim okom bogoslova

Ogroman doprinos dovođenju nevesti iz Albanije daje i otac Vladimir iz Korče, koji je završio Bogoslovski fakultet u Skoplju i aktivno posreduje u ženidbi momaka iz Porečja. "Njegovo angažovanje je doprinelo da se taj proces odvija bez zastoja, a njegov izbor devojaka je uvek po meri mladića iz našeg kraja, za šta smo mu vrlo zahvalni:, kaže gradonačelnik Vojneski.

Novorođena deca iz ovih brakova su doprinela da se ponovo čuje skoro utihli žamor dece, a posle dugog vremena se pojavila i potreba za obnavljanje nekih škola u ovom kraju, piše skopski dnevnik.

Mladići iz Porečja su, navodi se, prezadovoljni nevestama iz Albanije a svojim još uvek neoženjenim prijateljima preporučuju da krenu njihovim putem.

"Otkako su devojke iz našeg kraja počele da odlaze bez želje da se vrate, jedina nam je mogućnost bila da dovedemo žene iz Albanije", rekao je jedan od njih.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.