Energetski ratovi se nastavljaju

Izvor: Vostok.rs, 21.Dec.2014, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetski ratovi se nastavljaju

21.12.2014. -

Evropska komisija je predstavila „radni program“ za 2015. godinu. Jedan od njegovih ključnih stavova je ideja osiguranja energetske bezbednosti Evrope posredstvom realizacije projekata mimo Rusije. Ipak ove cevovode realno nema čime ispuniti, smatra naš komentator Petar Iskenderov.

Odluka Rusije da obustavi realizaciju projekta Južni tok u njegovom prethodnom vidu i da prebaci svoje izvozne tokove na Tursku stvorila je na energetskom tržištu principijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << novu situaciju. Ankara je dobila mogućnost da diktira svoje uslove EU. Do sada je bilo suprotno – i povodom turske izjave za stupanje u EU, povodom optužbi Ankare za kršenje ljudskih prava. Što se tiče Rusije, ona, ne gubeći evropsko tržište, moći će još više da diverzifikuje sopstvenu politiku u energetskoj sferi.

Spoznavši realnost ovakve opasnosti, zapadni lideri poslednjih dana godine koja je na izmaku požurili su u Ankaru. Ključna je trebalo da postane poseta novog rukovodioca spoljnopolitičke službe EU Federike Mogerini. Ipak ona jednostavno nije imala više aduta koji bi mogli da se predstave turskoj strani. Na konačnoj konfrerenciji za štampu čula se samo uvijena fraza o tome da je EU i Turskoj potrebno da ojačaju saradnju i zajednički rad ne samo zbog zajedničkih interesa, već i zato što pred njima stoje jedni isti izazovi i opasnosti. Turskoj je takođe obećano 70 miliona evra za pomoć izbeglicama iz Iraka i Sirije.

Što se tiče energetike, po tom pitanju dodirne tačke se nisu pojavile. Jedina teorijski moguća varijanta za EU na energetskom frontu je korišćenje mogućnosti projektovanog azarbejdžanskog Transanodolijskog gasovoda TANAP. On pretpostavlja izgradnju sistema gasovoda od azarbejdžanskog nalazišta Šah-Deniz preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije na jug Italije. Njime se planira isporuka 6 milijardi kubnih metara gasa u Tursku i 10 milijardi kubnih metara dalje u Evropu. Evropska komisija je već pozvala arhtekte pojekta da udvostruče kapacitet gasovoda. Ipak realni sadržaj datog cevovoda može da postane smao 10 milijardi kubnih metara gasa iz druge linije azarbejdžanskog nalazišta Šah-Deniz. A sve ostalo je ipak ruski gas. Pri tome svi gasni projekti koje nudi Evropa i spot mehanizmi formiranja cena zaostaju za ruskim dugoročnim ugovorima – posetio je u razgovoru za Rosiju sevodnja šef ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Konstantin Simonov.

- U srednjoročnoj perspektivi gas na spot tržištu neće biti jeftiniji od gasa koji se isporučuje po današnjim dugoročnim ugovorima. Za 5 godina sami evropljani će zatražiti povratak starom sistemu. Radi se o tome što je iluzorna pretpostavka da svet stupa u epohu superjeftinog gasa.

Nikuda nisu nestale protivrečnosti između Brisela i Ankare povodom turske prijave za stupanje u EU. A hapšenja koja se se desila ovih dana u Turskoj u okviru istrage slučaja o pokušaju državnog udara mogu da zabiju još veći klin u odnosima između Zapada i Turske. Turske vlasti ne kriju sumnje da SAD i EU pokušavaju da organizuju u njihovoj zemlji još jednu revoluciju u boji – u kontekstu jačanja strateškog partnerstva Moskve i Ankare.

Tako da EU nema realne poluge delovanja na turske vlasti, indirektno priznaju i diplomatski izvori u Briselu. Prema njihovim rečima, Turska nije dužna da poštuje zahteve EU u pogledu energetike, pošto nije član EU i samo je posmatrač u Evropskoj energetskoj zajednici.

Tako da nova konfiguracija energetskih tokova koja se rađa pred našim očima zahteva od svih dražava Centralne i Istočne Evrope opreativno revidiranje sopstvene uloge u budućim projektima i trku sa novim konkurentima.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.