Bolnica za lutke: Više od jednog veka čuvaju sećanje na detinjstvo

Izvor: Svet, 01.Sep.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica za lutke: Više od jednog veka čuvaju sećanje na detinjstvo

Oni “leče“ lutke i čuvaju sećanje na detinjstvo već 101 godinu. U ovoj neobičnoj bolnici 200 starih lutki mesečno dobije novu šansu.
Vlasnici ove svakako neobične bolnice pričaju da je u eri masovne proizvodnje plastičnih lutaka, u svetu preostalo svega nekoliko bolnica za njihovo “lečenje“.
“Mi smo jedni od poslednjih koji sve čine kada su u pitanju lutke. Malo je ostalo onih koji su sposobni za takvu vrstu posla”, navodi Džef Čepmen (67), glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << “hirurg“ ovog porodičnog biznisa, koji je njegov otac pokrenuo pre više od veka.

Od tada su u sidnejskoj Bolnici za lutke uspeli da “izleče“ tri miliona lutaka, plišanih meda, konjića na ljuljanje i raznih igračaka na navijanje koje su im donosila deca iz Australije i s Novog Zelanda.
“Moj meda izgubio je oči, usta i nos, možete li mu pomoći“, jedno je od najčešćih pitanja.
“Stavićemo mu lepše oči da ponovo vidi, novi nos i usta da ponovo miriše i smeje se”, odgovaraju doktori.

U radnji koja se nalazi u predgrađu Sidneja zaposleni nameštaju lutkama prste na nogama i rukama, glave i popravljaju oči žrtvama dečjih igrarija ili napada kućnih ljubimaca. Ponekad na popravku stižu lutke stare nekoliko decenija.
“Mnogo našeg alata je kao i kod hirurga. A deca kao deca, odseku kosu lutki i misle da će izrasti”, kaže Keri, koji u ovoj bolnici radi 25 godina.

Kao i u pravoj bolnici, i tu rad zavisi od dostupnosti osoblja i radnih obaveza specijalista. Gejl Grejndžer je specijalizovana za noge, stopala i prste.
“Najmanje volim oči. Teško je pravilno ih namestiti, tako da to potraje. Ponekad moram da ih radim po tri puta da bih bila zadovoljna”, objašnjava Grejndžerova.

Danas bolnica ima 12 zaposlenih, neki rade po potrebi, a mesečno izleče 200 lutki.
“U 80 odsto slučajeva, lutke nam donose ‘velika deca‘, tj. odrasli koji su ili mnogo vezani za svoju lutku iz detinjstva ili žele da je poklone deci ili unučićima“, dodaje glavni hirurg.
Jedno od prednosti rada u ovakvoj bolnici jeste to što se odmah vide reakcije mušterija kada dođu da preuzmu svoju dragocenu igračku.

“Tu ima i muškaraca i žena, ali žene više donose lutke i plišane igračke na opravku. Međutim, i dosta muškaraca vezano je za svoje plišane mede“, objašnjava on i navodi da se dešavalo da se ljudi bukvalno rasplaču kada vide da im je draga igračka ponovo kao nova.
“Imali smo klovna velikog kao čovek i četiri metra dugačkog krokodila, plišanog naravno“, našalio se glavni hirurg Čepmen i dodao da je najčešći problem s lutkama vezan za njihovu kosu i oči.
Izvor: Blic
Foto: Reuters
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.