Bogataši u Grandu, sirotinja na kazanu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogataši u Grandu, sirotinja na kazanu

Od Nove godine Kopaonik je uprkos paprenim cenama, koje su u pojedinim hotelima znatno više nego u nekim poznatim evropskim ski-centrima, pun kao šibica. Mesto više traži se i u elitnom Grandu gde dnevni najam apartmana košta i do 500 evra, a polupansion 135 evra, u konacima Sunčani vrhovi, JAT apartmanima, "Olgi Dedijer"... Slobodan krevet može se naći samo u naselju Treska duž puta prema Rudnici i u podnožju planine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Brzeću.

Doajen kopaoničkog ski-turizma Milan Penjišević, direktor najstarijeg hotela "Olga Dedijer", koji je na planini neprekidno tri decenije, kaže da su se još od početka sezone sve krenulo kako se poželeti može i da postoje dobri izgledi da ovo bude najuspešnija kopaonička zima u poslednjih dvadesetak godina.

- Ne preterujem, biće ovo zima za pamćenje. Naši gosti su zaljubljenici u Kopaonik, dolaze svake zime, razgovaram s njima, gotovo svi kažu da je januar bio idealan zahvaljujući obilju snega, utabanim stazama, perfektnom funkcionisanju žičara i lepom vremenu - kaže Penjišević.

- Kada je čuveni arhitekta Slobodan Mitrović pre tri decenije ovde govorio da gradi svetski ski-centar mnogi su tada sumnjičavo vrteli glavom, u jednom periodu zaista smo bili svetski, jer je samo u jednoj sezoni dolazilo i po 5.000 Engleza, puno Francuza, Rusa, gostiju iz Grčke, Italije, Mađarske... Potom je, zbog sankcija i ratova, sve krenulo nizbrdo. Sada se polako vraćamo, ponovo je Kopaonik na mapama turističke Evrope i u prospektima najvećih evropskih agencija, ponovo se ovde, pod Pančićem, čuju engleski, francuski, češki, ruski, italijanski, ali i turski, kineski grčki jezik.

Od Nove godine na kopaonički ski-stazama i u šetnji planinom svakodnevno uživa po 10.000 gostiju, vikendom ih je dvostruko više, jer pristiže puno skijaša iz Kraljeva, Raške, Novog Pazara, Leposavića, Kosovske Mitrovice, Brusa, Kruševca... Oko 8.000 gostiju smešteno je u hotelima na vrhu planina, 2.000-3.000 u apartmanskim naseljima i vikendicama u podnožju.

Kopaonik raspolaže sa 29 ski-staza i 25 žičara, koje u jednom satu mogu da prevezu po 5.000 skijaša. Upravo pred početak ove sezone u pogon je puštena žičara Krčmar za koju u Skijalištima Srbije tvrde da je supermoderna i izuzetno brza. Radi se o 68 šestosednih korpi sa zaštitnom haubom i grejanjem kojima skijaši za nekoliko minuta prevale rastojanje od dva kilometra...

Austrijanac Diter Gizbauer uputio se na najstrmiju stazu Duboka 2, koja je izazov za svakog dobrog skijaša.

- Bio sam svuda po Evropi, skijao sam se u Grenoblu, Garmišu, Pohorju, Kranjskoj gori i Kortini, ni u čemu nisu bolji od Kopaonika, naprotiv, jedino ovde čim kročite iz hotela stajete na skije i idete na žičaru, sve je blizu. U početku sam imao rezerve prema Kopaoniku i Srbiji, a ubedila me žena Bosanka da dođem, u poslednje tri godine dolazim redovno i sve je bolje - zadovoljan je Diter.

Nikola Virijević, student iz Leška kod Leposavića, takođe je jedan od gostiju Kopaonika.

- Čudo je ova naša Srbija. Narod u podnožju Kopaonika nema hleba da jede, pred narodnim kuhinjama su dugi redovi, a ovde kao da je druga planeta, sve blista, rasipaju se pare, demonstrira moć i bogatstvo. Nisu sve stranci, puno je među bogatašima i Srba koji ne trepnu kada za odmor svoje porodice potroše 10.000 evra. Još pre tri meseca rasprodati su svi najskuplji aranžmani, dnevni najam apartmana u Grandu staje od 350 do 550 evra. Mi obični smrtnici ne možemo da platimo ni 30 evra u "Olgi Dedijer" ili 20 u "Rtnju", pa na skijanje dolazimo vikendom, ponesemo hrane, a ovde samo plaćamo papreni ski-pas i po neki čaj ili kafu - priča Nikola.

Ovih dana na Kopaoniku su se mogli sresti Dragan Bjelogrlić, Miroslav Ilić, Srđan Đoković, Miodrag Kostić, Dragan Marković Palma, Igor Mirović, Mateja Kežman, Veljko i Anastazija Ražnjatović, Dara Bubamara, Soraja Vučelić i još mnogo poznatih ličnosti iz sveta politike, biznisa, sporta, estrade... Skoro da nama poznatog, a da nije bar na dva-tri dana skoknuo do ove planine. Glavna baza poznatima su Grand i konaci Sunčani vrhovi.

Na maloj pijaci pored konaka Sunčani vrhovi mogu se kupiti čarape i džemperi od kopaoničke vune, kopaonički kajmak (1.000 dinara po kilogramu), domaća pršuta (2.000 dinara), sir (500 dinara) i domaća ljuta rakija, koja je i najtraženiji suvenir po ceni od 500 do 1.000 dinara za litar. Tu su još sokovi i slatko od borovnice, džemovi od domaćih jagoda i specijaliteti od pečuraka. Stranci se žale da nema dobrih suvenira sa motivima Kopaonika i da bi domaća radinost mogla biti zastupljenija.
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.