Bend Piksiz snima nove pesme i priprema turneju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2015, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bend Piksiz snima nove pesme i priprema turneju

Američki alternativni rok bend Piksiz (Pixies), koji je prošle godine snimio album posle 23 godine pauze, snima nove pesme i priprema turneju, saopštila je grupa na svom sajtu.

Bend, čiji je vrhunac karijere bio krajem 80-ih i početkom 90-ih godine, biće na turneju po SAD u maju. Nastupaće, između ostalog, u pozorištu Bikon u Njujorku i na festivalu "Boston Calling" u rodnom gradu.

"Na novom turneji ćemo izvoditi i nove pesme snimljene poslednjih nekoliko meseci", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naveo je bend.

Piskiz su prošle godine promovisali novi album "Indie Cindy".

Grupa Piksiz je osnovana 1986. godine u Bostonu, američkoj saveznoj državi Masačusets. Posle svađe članova, grupa se raspala 1993, ali je ponovo formirana 2004. godine.

Stalnu postavu grupe čine Blek Frensis, poznatiji kao Frenk Blek, zatim Džoi Santjago, Kim Dil i Dejvid Lavering.

U SAD su imali skroman uspeh, a mnogo uspešniji su bili u Velikoj Britaniji i Evropi, mada sa studijskim albumima nikada nisu imali naročitu prolaznost kod široke publike zbog naglašene gitarske distorzije.

Blek Frensis je glavni tekstopisac i pevač grupe. Njegove pesme se bave nesvakidašnjim temama, kao što su nadrealizam i NLO. Mnoge pesme govore o psihičkoj nestabilnosti, biblijskim prikazima nasilja, fizičkim povredama i incestu.

Grupa se često smatra neposrednim prethodnikom eksplozije alternativnog roka 90-ih godina. Piskiz je bila inspiracija za čitavu generaciju muzičara, među kojima za bend Nirvana na čelu s Kurtom Kobejnom.

Njihov uticaj je znatno porastao u godinama posle njihovog razlaza.

Piksiz je izdao šest studijskih albuma - "Come on Pilgrim" (1987), "Sufer Rosa" (1987), "Doolitle" (1989), "Bossanova" (1990) i "Trompe le Monde" (1991) i "Indie Cindy" (2014).
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.