BBC: Hrvatska je u tolikoj krizi da bi i najtrezveniji pali u iskušenje da trgnu časicu rakije!

Izvor: Press, 30.Sep.2014, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Hrvatska je u tolikoj krizi da bi i najtrezveniji pali u iskušenje da trgnu časicu rakije!

Hrvatska će novu 2015. godinu dočekati kao šestu zaredom sa neprekinutom recesijom, a privredno stanje je tako teško da se oduševljenje povodom ulaska u EU pre nešto više od godinu dana istopilo, objavio je britanski “BBC”.
- Država je zapela u, čini se, beskrajnoj recesiji, koja će i najtrezvenijeg Hrvata staviti u iskušenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da trgne čašicu rakije – navodi “BBC” i dodaje da će biti teško izaći iz takve situacije. Program pomoći EU i MMF zavisiće od dubokih rezova u javnoj potrošnji i podsticanju preduzetništva, ali malo je verovatno da će dubokih rezova biti u godini pre parlamentarnih izbora.
Hrvati i nisu imali baš prevelika očekivanja od ulaska u EU zbog dugog pristupnog procesa, a finansijska kriza koja je poharala Evropu samo je najoptimističnije ostavila u uverenju da će članstvo biti lek za sve hrvatske ekonomske probleme, ocenjuje “BBC”.
Pa opet, pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić pokušao je, ipak, da odbrani hrvatski ulazak u EU činjenicom da se izvoz u države članice u prvoj godini povećao za 15 posto.

 
- Konačno smo postali deo zajedničkog tržišta sa svim slobodama – poručio je Marušić i dodao da mu poslodavci govore da su vrlo optimistični i da već osećaju korist, poput lakšeg poslovanja od onog pre ulaska u EU.
Marušić priznaje da se država nije dovoljno pripremila da bi bila ekonomski konkurentna na zajedničkom tržištu i kako teško pronalaze ravnotežu između budžetske discipline i štednje s jedne strane i rasta s druge.
- U prošlosti smo imali prilično neodgovorne ekonomske politike. No, evropski semestar vrlo je dobar instrument za disciplinovanje – zaključuje Marušić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.