Telefoni koje smo obožavali: Vraća se Nokia!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2016, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefoni koje smo obožavali: Vraća se Nokia!

Kompanija koju su osnovali bivši zaposleni u Majkrosoftu i Nokiji krajem godine počinje s prodajom mobilnih uređaja pod Nokijinim brendom.

Sredinom prošle decenije, pre nego što je Apple predstavio iPhone i dok Samsung još nije bio ni blizu vodećeg mesta na tržištu mobilnih telefona, tržištem je dominirala finska Nokia. Međutim, kako se nisu na vreme prilagodili novinama i promenama koje je doneo iPhone, prodaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nokia telefona je postepeno opadala.

Iako su neki analitičari verovali da se spas za Nokiu nalazi u Androidu, odlučili su se za saradnju s Majkrosoftom i za razvoj telefona koji će raditi na operativnom sistemu Windows.

Telefon nije uspeo da ide u korak sa kompanijama Apple, Google, Samsung i drugim, tako da ju je na kraju otkupio Majkrosoft. Bio je to početak kraja za ovu kompaniju, a veliki deo zaposlenih je dobio otkaz.

Deo tih bivših zaposlenih i direktora iz Majkrosofta, odnosno Nokie osnovali su novu kompaniju - HMD, a zahvaljujući dogovoru sa kompanijom Nokia Technologies o licenciranju, moći će da koristite Nokijin brend.

Poslednje informacije vezane za HMD kažu kako do kraja godine planiraju da predstave tri ili četiri mobilna uređaja (telefona i tableta) koji će raditi na Android platformi.

Prema PC Worldu, HMD će predstaviti telefone koje će imati ekrane dijagonala 13,2, odnosno 13,9 cm (navodno će to da budu Quad HD OLED ekrani), koje će pokretati Qualcommov Snapdragon 820 procesor, i imaće vodootpornu kameru od 22,6MP.

Informacije o opcijama koje će imati tableti još nisu poznate.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.