Nokia 808: Godinama telefon s najboljom kamerom

Izvor: Mondo, 07.Avg.2017, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokia 808: Godinama telefon s najboljom kamerom

Ni dan danas nijedan telefon nema toliko dobru kameru kakvu je imala Nokia 808 PureView.

Pre pet godina, negde u ovo vreme u Srbiji se pojavila Nokia 808 PureView. Oduševila je svet u februara na MWC sajmu u Barseloni, pa onda i u junu, na početku prodaje kad su mediji i korisnici imali priliku prvi put da je testiraju, a pamtićemo je i kao poslednji Symbian model, koji je trebalo da bude novi početak Nokia telefona u smartfon >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svetu. Ipak, bio je to kraj. Ali, nismo zbog toga ovde. Tu smo zbog izuzetne kamere.

Ako vas zanima: Evolucija kamere na Nokia telefonima

Nokia 808 PureView radila je na Symbian Belle OS-u, uz AMOLED četiri inča ekran, 640 x 360 piksela rezolucije.

Nokia je u to vreme, zajedno sa nemačkim partnerom Carl Zeiss firmom, ponudila prvu PureView kameru na svetu, rezolucije 41 megapiksel, sa ksenonskim i Led blicom, kao i naprednim zumom, mehaničkim okidačem i velikim sočivom/senzorom oznake f/2.4.

Za to vreme bio je to neverovatan poduhvat u smartfon svetu, koji je i danas ostao najbolji. Veličina senzora bila je sjajnih 1/1.2 nča, uz ND filter, geotag opciju, praćenje lica, autofokus i fokus na dodir...

Pogledajte šta je Nokia 808 videla sa MONDO prozora ;)



Izvor: MI2mobile.

Kamera je imala senzor rezolucije 41 megapiksela, efektivno 38, a korisniku su na raspolaganju bile i niže rezolucije, do pet megapiksela, a nuđene su fotografije sa odnosom stranice 4:3 rezolucije do 38 i 16:9 rezolucije 34 megapiksela. Zumiranje je bilo bez gubitka kvaliteta fotografije ili video snimka, a podržano je bilo zumiranje do četiri puta, s tim da se tad rezolucija slike spuštala na tri megapiksela, uz korišćenje PureView tehnologije.

Nokia 808 lagano pobedila Galaxy Note 2 i S4 (FOTO)

Nokia 808 PureView je kod nas bila toliko nepopularna da su je domaći operatori prodavali u paketu sa Lumia 520 telefonom koji se dobijao na poklon i pripejd karticom za jedan dinar!

MONDO MobIT

Ono što je odvajalo ovu kameru od konkurenata tada, kao i danas, je upravo PureView tehnologija, koju je Nokia razvila zajedno sa Carl Zeiss kompanijom, kao i niz PureView algoritama, koji su učestvovali u procesu nastanka fotografije, ali i njenoj obradi nakon slikanja.

PureView je omogućio fotografije besprekornog kvaliteta čak i u uslovima sa jako malo prirodnog svetla, bez šuma, distorzije ivica, prirodnih boja i dobrog dinamičkog opsega. Manje više - PureView je bio savršen smartfon-kamera sistem.

Zahvaljujući fokalnoj dužini od 8.02 milimetra i f/2.4 aparaturi Nokia 808 je već 2012. godine bila u stanju da proizvede neverovatne „bokeh“ efekte na slikama, što danas koriste Apple i LG, između ostalih, kako bi izdvojili svoje telefone na tržištu. Ipak, zbog pomenute optike Nokia 808 nije imala najširi kadar na tržištu, ali ako tražite dlaku u jajetu - eto je.

Iako je imala tendenciju da utopli snimke nastale u uslovima sa slabim prirodnim svetlom (bez blica), Nokia 808 je u to vreme lagano preskakala Galaxy S3, u to vreme top smartfon-kamera telefon, ali i Olympus E-PL2 ili Canon 550D DSLR fotoaparate. Nokia je za slabe svetlosne uslove spremila i ksenonski blic, s prilično velikom lampom, ali i pomoćni Led, za dodatno osvetljavanje objekta pre fotografisanja ili video snimanja. Kamera je podržava ISO do 800, kao i 1/16 brzinu okidanja, a mod u kojem je korisnik mogao da utiče na svaki od parametara zvao se Creative, ne PRO, kako danas svi proizvođači zovu ovaj mod fotografisanja.

Video kamera zakucana je na 1.080p snimcima sa do 30 fps, ali je korisniku na raspolaganju i dalje bilo stavljeno zumiranje po PureView tehnologiji i stabilizacija kadra. Zvuk se snimao u stereo tehnici, u 129 Kbps/48 kHz, a ceo snimak u MP4 datoteci. Nokia 808 je koristila Rich Recording tehnologiju, koja je bila u stanju da snimi vrlo niske frekvencije, pa je telefon imao mogućnost snimanja sjajnog zvučnog zapisa uz video.

Nokia 808 PureView bila je prilično velika i teška za to vreme, ali je to kompenzovala odličnom ergonomijom kućišta i bojama – crvena je bila favorit svih koji su je videli uživo.



Izvor: MI2mobile.

Nova Nokia - nova pravila…

Nokia je ponovo potpisala „pakt“ sa Carl Zeiss kompanijom i prvi telefon sa kamerom čuvenog proizvođača optike i fotoaparata trebalo bi da vidimo već 16. avgusta u Londonu, kad će biti najavljena Nokia 8. To će biti telefon s dvostrukom Zeiss kamerom, prvi put na Nokia uređaju, a biće to i prvi Nokia Android Dual Camera uređaj istovremeno.

Nažalost, ako smo dobro upućeni u celu priču, neće biti PureView tehnologije, jer prava na to još uvek ima Microsoft, ali nikad se ne zna - HMD Global je krenuo dobrim koracima, nadamo se da će tako i nastaviti i prisvojiti i pravo na PureView i druga prava za kameru.

Nokia 808 imala je sve veze: 3G, 4G, FM RDS radio sa transmiterom, NFC, Bluetooth, Wi-Fi, microUSB, čak i HDMI, 3.5 mm audio ulaz/izlaz, GPS, kompas i USB On the Go…

MONDO MobIT

I na kraju, konstatovaćemo da je Nokia 808 PureView počela jednu novu smartfon trku, koju će, sigurni smo, nastaviti i Nokia 8.

P. S. Da ne zaboravimo još zaslužnih telefona - nakon Nokia 808 PureView modela, sjajne kamere su imali i modeli Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 930, Nokia Lumia 1520 i još neki, ali čini nam se nikad toliko moćnu kao 808-ca. Ipak, taj telefon je celim jednim delom bio samo - kamera!

Koji kamera-telefon vi pamtite? Pišite nam u komentarima!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.



Izvor: Imateprijatelje
Pogledaj vesti o: Nokia

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nokia 808 PureView je i dalje telefon s najboljom kamerom

Izvor: KupiMobilni.com, 07.Avg.2017

Ni dan danas nijedan telefon nema toliko dobru kameru kakvu je imala Nokia 808 PureView.

Nastavak na KupiMobilni.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.