Upoznajte se sa svetom slepih miševa

Izvor: B92, 20.Sep.2014, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte se sa svetom slepih miševa

Osamnaesta Međunarodna noć slepih miševa biće održana 20. septembra u Galeriji Prirodnjačkog muzeja sa početkom u 17.30 sati, kada će svi posetioci moći da upoznaju ove neobične, malene životinje.

Program manifestacije obuhvata radionicu za najmlađe, multimedijalna predavanja, neposredni razgovor stručnjaka sa građanima, izveštaj o pozivima građana i intervencijama stručnjaka, a poseban segment je prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na slobodu.

Program:

Besplatno - kolor trolist sa praktičnim savetima šta učiniti kada slepi miševi nasele naša „staništa “ i „skloništa“.

Ulaz slobodan

I ove godine su brojniji pozivi usplahirenih građana čije su domove naselili slepi miševi, saopšteno je iz Prirodnjačkog muzeja.

Taj muzej i Društvo "Mustela" na teritoriji Srbije imaju mogućnost da izađu u susret i savetima, a neretko i neposrednim izlaskom na teren, pomognu u rešavanju problema sa tim sisarima, a na korist i jednih i drugih.

Zbog nepravedno loše reputacije slepih miševa, njihovog statusa stroge zaštite, ali i sad već izvesnog pritiska medija da se građanima pomogne, a "napastima" dođe glave, ova manifestacije je organizovana sa ciljem da građanima pruži uvid u njihovu bionomiju, ekologiju, fiziologiju, odnos sa ljudima, zaštitu i očuvanje u Srbiji i Evropi.

Inicijativa Međunarodne noći slepih miševa je nastala u okviru Sporazuma o očuvanju slepih miševa Evrope (1991), koji je deo međunarodne Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja poznatije kao Bonska konvencija, koja je u Srbiji stupila na snagu 1. marta 2008. godine.

Cilj manifestacije je popularizacija ovih letećih sisara, njihovog specifičnog načina života, ali i unošenje svetla u verovanja o natprirodnim osobinama, često pripisivanim ovim životinjama.

Noć slepih miševa je realizovana u organizaciji Prirodnjačkog muzeja i Društva za očuvanje divljih životinja "Mustela".

Foto: Gilles San Martin / Flickr.com
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PRIRODNJAČKI MUZEJ: 18. noć slepih miševa u Beogradu!

Izvor: Kurir, 20.Sep.2014

BEOGRAD - U Galeriji Prirodnjačkog muzeja biće održana 18. Međunarodna noć slepih miševa sa početkom u 17.30 sati...Program manifestacije obuhvata radionicu za najmlađe, multimedijalna predavanja, neposredni razgovor stručnjaka sa građanima, izveštaj o pozivima građana i intervencijama stručnjaka,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.