U susret 12. Noći muzeja i novine koje donosi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret 12. Noći muzeja i novine koje donosi

Manifestacija Noć muzeja, 12. po redu, biće održana u subotu 16. maja u celoj Srbiji, najavljuje umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja.

Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Decenija postojanja manifestacije ukazala je na potrebu šireg pristupa manifestaciji kao i na uvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teme večeri koja ima za cilj da edukuje i ukaže na bitne istorijske, socijalne i kulturne trenutke.

Zbog toga Noć muzeja uvodi programski savet koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje manifestacije.

Programski savet čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, istoričarka umetnosti Lidija Merenik, vajar Mrđan Bajić, istoričar Milan Tlačinac i arheolog Marko Popović.

Tematski manifestacija će ići u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica dok se druga tiče edukacije najmlađih - dečje Noći muzeja.

Ovogodišnja Noć muzeja skrenuće pažnju na rat viđen očima civila kao i na borbu protiv rata, ali umetnošću i stvaralaštvu onih koji su ostali kod kuće, preživljavali, rađali se i umirali, venčavali, radili i obrazovali decu, brinuli se o starima, pisali pisma borcima na frontu ali i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umetnošću.

Tako će se u Noći muzeja istaći da je 1945. godine nobelovac Ivo Andrić objavio čak tri svoja kapitalna dela, pisana za vreme okupacije, srpski impresionizam koji nastaje u vreme Prvog svetskog rata, kao i drugi vidovi stvaralaštva u ratnim epohama koji danas obeležavaju istoriju umetnosti.

S obzirom na odličnu reakciju i veliko interesovanje najmlađih 12. Noć muzeja biće u znaku najmlađih za koje je osmišljena specijalna "Dečja tura" zbog inicijative za osnivanjem većeg broja dečjih muzeja kao i za rad sa decom pri muzejskim ustanovama i stvaranja kulture odlaska u institucije kulture kod najmlađe populacije po uzoru na evropske prestonice i značajne muzeje.

Noć muzeja nastavlja otvaranja novih prostora i pričanja neispričanih priča. Za jednu noć, ceo grad može biti muzej. Umetnost je skrivena na ulicama, fasadama i u skulpturama zgrada koje ne primećujemo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.