Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Izvor: GdeInvestirati.com, 27.Nov.2014, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

NEW YORK - Na Wall Streetu su u sredu S&P 500 i Dow Jones indeks dostiglii nove rekordne nivoa, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru, dok je energetski ponovo bio pod pritiskom zbog pada cena nafte.

Dow Jones ojačao je 12 bodova, ili 0,07 posto, na 17.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.072 boda, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 4.787 bodova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Najveće su dobitnice, sa skokom cena za više od četiri posto, bile akcije Hewlett-Packarda i Analog Devicesa, nakon što su ti tehnološki divovi objavili kvartalne poslovne rezultate.

Pozitivno je na taj sektor uticala i nada ulagača u dobru prodaju tehnološke opreme u predstojećoj sezoni praznične potrošnje.

„Prodaja ličnih računara bila je usporena, pa sada postoje izgledi da će porasti", kaže Peter Jankovskis, direktor u kompaniji OakBrook Investments.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i solidnim pokazateljima iz američke ekonomije. Potrošnja Amerikanaca blago je porasla, dok su planirana poslovna ulaganja pala drugi mesec zaredom. No, poverenje potrošača kreće se na najvišim nivoima u sedam i po godina.

„Ukupna slika nakon svih tih pokazatelja jest da je američka ekonomija čvrsta, iako se rast drugih najvećih svetskih ekonomija usporava", kaže Peter Jankovskis.

Najveći je gubitnik, s padom za 1,1 posto, bio S&P indeks energetskog sektora zbog daljeg pada cena nafte uoči sednice OPEC-a. Sve je izglednije da najveći svetski izvoznici nafte neće smanjiti proizvodnju nego prepustiti tržištu da se samo stabilizuje.

Kako se u četvrtak na Dan zahvalnosti ne radi, dok će se u petak na Wall Streetu raditi skraćeno, u sredu je obim trgovanja bio vrlo mršav. Na američkim berzama vlasnika je zamenilo samo 4,8 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u ovom mesecu iznosi 6,3 milijarde.

Na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Londonski FTSE oslabio je 0,03 posto, na 6.729 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.373 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,55 posto, na 9.915 bodova.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.