Wall Street: Stagnacija indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Stagnacija indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 17.660 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2.050 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 4.717 bodova.

Oprez ulagača posljedica je slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada. Jučer >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je objavljeno da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao više nego što se očekivalo.

Kako je dan prije ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, izvijestila da je u travnju u privatnom sektoru otvoreno najmanje novih radnih mjesta u posljednje tri godine, ulagači se plaše da će i vladino izvješće o zapošljavanju, koje će biti objavljeno u petak, biti slabije nego što analitičari procjenjuju.

"Rast nezaposlenosti na tjednoj razini veći je nego što se očekivalo, a kada tome pridodate i izvješće ADP-a, to otvara mogućnost da će izvješće o zapošljavanju u petak biti slabo", kaže Michael Sheldon, direktor u tvrtki Northstar Wealth Partners.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 202.000, nakon 215.000 mjesec dana prije.

To je izvješće izuzetno važno za tržište kapitala jer najviše utječe na odluke čelnika američke središnje banke o monetarnoj politici.

Slabi pokazatelji s tržišta rada značili bi da Fed zasigurno neće povećati kamate prije ljeta jer se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, dok bi bolji podaci nego što se očekuje ostavili otvoreno pitanje povećanja kamata, kažu analitičari.

Zbog mogućeg slabljenja pozitivnih trendova na tržištu rada, što bi nagovijestilo i slabljenje potrošnje Amerikanaca, jučer su se pod pritiskom našle dionice u trgovačkom i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju.

S druge strane, porasle su cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.117 bodova, a frankfurtski DAX 0,24 posto, na 9.851 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,11 posto, na 4.319 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.