Wall Street: Snažan rast indeksa zaslugom Feda

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Dec.2014, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Snažan rast indeksa zaslugom Feda

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod utiskom Fedove poruke da očekuje nastavak stabilnog oporavka ekonomije i njegovog obećanja da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata.

Dow Jones skočio je 421 bod ili 2,43 posto, na 17.778 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,40 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 2,24 >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << posto, na 4.748 bodova.

Od srede, kada je američka centralna banka poručila da očekuje dalji oporavak ekonomije i tržišta rada te da će biti strpljiva pri normalizaciji monetarne politike, na tržištu ponovo vlada dobro raspoloženje.

"Ove nedelje je došlo do promene igre. Jeftin novac i dalje pruža podršku tržištu, pa su sva strahova pala u drugi plan", kaže Adam Sarhan, direktor u kompaniji Sarhan Capital.

Zbog toga su juče porasle cene akcija u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pa čak i u energetskom, za 2,1 posto, iako je cena nafte pala za 4 posto. Najviše je, 3 posto, skočio tehnološki sektor, koji je vrlo osetljiv na kretanja u ekonomiji.

Kao ni pad cena nafte, ulagače nije obeshrabrio ni novi pad kursa rublje, nakon konferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina na kojoj nije najavio konkretne mere kako bi zaustavio pad kursa i sprečio recesiju.

Američki makroekonomski podaci takođe nisu blistavi, ali ni razočaravajući. Broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima pao je prošle nedelje za 6.000, na 289.000, što je bolji podatak od očekivanja analitičara i ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada.

No, pokazatelji iz uslužnog sektora i proizvodnih aktivnosti u centralnom delu SAD-a ukazuju na usporavanje rasta.

"Zahvaljujući opreznim porukama Feda, sve loše vesti iz Evrope i drugih delova sveta pale su u drugi plan. Zbog toga su u ova dva dana nadoknađeni prethodni veliki gubici", kaže Russ Koesterich, strateg u kompaniji BlackRock.

Sve je jasnije da će Fed iduće godine, verovatno do juna, povećati ključne kamatne stope, čime će tržište izgubiti podršku koju je imalo još od kraja 2008. godine, od kada se ključna kamata kreće na rekordno niskih blizu nula posto.

Međutim, pozitivan osvrt američke centralne banke na ekonomsku situaciju podstakao je nadu ulagača da će ekonomija i tržište stabilno rasti i bez tih podsticajnih mera.

Tim više što se očekuje da će centralne banke Japana, evrozone, pa i Kine iduće godine dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakle rast tamošnje ekonomije.

Zahvaljujući tome, i na evropskim berzama cene akcija su juče snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,04 posto, na 6.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,79 posto, na 9.811 bodova, a pariški CAC 3,35 posto, na 4.249 bodova.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.