Wall Street: Snažan rast indeksa

Izvor: GdeInvestirati.com, 24.Okt.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Snažan rast indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo ekonomskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, no pred kraj trgovanja dobici su malo splasnuli nakon vesti da je jedan lekar u New Yorku zaražen ebolom.

Dow Jones ojačao 216 bodova ili 1,32 posto, na 16.677 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,23 posto, na 1.950 bodova, a Nasdaq indeks 1,60 posto, na 4.452 boda.

>> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << "S obzirom na prepreke koje kompanijama predstavljaju visok kurs dolara i usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija, poslovni rezultati industrijskih divova podstiču nadu da situacija u svetu i nije tako loša kao što se mislilo", kaže Phil Orlando, strateg u kompaniji Federated Investors.

No, bilo je i podbačaja. Tako su, na primer, zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata cene akcija AT&T-a i Amazon.coma juče oštro pale. 

Uprkos tim podbačajima, od 177 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad izvestile o poslovnim rezultatima u trećem tromesečju, njih 69,5 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, što je iznad istorijskog proseka od 63 posto.

Ulagače je ohrabrila i stabilizacija cena nafte, nakon oštrog pada dan pre, a pozitivno su na tržište uticali i dobri makroekonomski pokazatelji.

Prošle nedelje se broj novih zahteva za pomoć nezaposlenima zadržao ispod 300.000 već šestu nedelju zaredom, što ukazuje na jačanje američkog tržišta rada.

No, pred kraj trgovanja indeksi berza su izgubili deo prethodnih dobitaka nakon vesti da je 33-godišnji lekar Craig Spencer iz New Yorka, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen virusom ebole.

"Nakon te vesti usledio je talas naloga za prodaju akcija. No, tržište se smirilo nakon 20-ak minuta. Pravi uticaj te vesti na tržište videćemo sutra ujutro", kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 6.419 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,20 posto, na 9.047 bodova, a pariški CAC 1,28 posto, na 4.157 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.