Wall Street: Nedelja u znaku poslovnih rezultata

Izvor: GdeInvestirati.com, 20.Okt.2014, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Nedelja u znaku poslovnih rezultata

NEW YORK - Iako su na Wall Streetu cene akcija pale četiri nedelje zaredom, ulagači nisu sigurni da je tržište dotaklo dno, pa se i ove nedelje očekuje nesigurno trgovanje, a u fokusu će biti poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks prošle nedelje je skliznuo 1 posto, na 16.380 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.886 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,4 posto, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << na 4.258 bodova.

Do polovine prošle nedelje na svetskim berzama vladala panika, zbog strahova ulagača od širenja virusa ebole, slabljenja najvećih svetskih ekonomija, pada cena nafte i nesigurnosti po pitanju daljih poteza američkog Feda.

Zbog toga je S&P 500 indeks u sredu zaronio na najniži nivo od maja, a u jednom se trenutku našao i u minusu u odnosu na početak godine.

Ipak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i američki makroekonomski podaci podržali su tržište krajem nedelje, pa su cene akcija nadoknadile deo gubitaka.

Pitanje je, međutim, je li tržište dotaklo dno, pa se i ove nedelje očekuje nesigurno trgovanje, a u fokusu ulagača biće kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Nakon prvih 10-ak dana sezone objave kvartalnih izveštaja, analitičari su malo povećali procene zarada. Tako u anketi Reutersa procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju ostvarile 6,9 posto veću dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre nedelju dana očekivali rast zarada za 6,5 posto. Prihodi bi trebali da porastu 3,8 posto.

Ulagači se nadaju da bi tržište mogli podržati i programi otkupa akcija od strane kompanija. U prvih devet meseci ove godine kompanije su tim programima otkupile akcije vredne 250 milijardi dolara, a dosad u oktobru svega 1,7 milijardi.

S obzirom na pad cena akcija četiri nedelje zaredom, analitičari smatraju da je dobro vreme za otkup akcija.

"Ako zaista verujete da su izgledi vaše kompanije dobri i ako želite podržati vrednost akcionara vaše kompanije, dobro je vreme za otkup akcija", kaže Kim Forrest, analitičarka u kompaniji Fort Pitt Capital Group.

Ove nedelje će poslovne rezultate objaviti 128 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, uključujući šest iz sastava Dow Jones indeksa.

"Ova nedelja će biti bogata finansijskim izveštajima, pa bi nakon objave poslovnih rezultata kompanije mogle otkupljivati svoje akcije na tržištu. Poslednjih godina to su činile prilično agresivno", kaže Art Hogan, strateg u kompaniji Wunderlich Securities.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.