Wall Street: Indeksi porasli nakon poruka Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jul.2015, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Indeksi porasli nakon poruka Feda

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, nakon što je američka središnja banka ostavila ključne kamate nepromijenjene i poručila da gospodarstvo i tržište rada jačaju.

Dow Jones ojačao je 0,69 posto, na 17.751 bod, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 2.108 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 5.111 bodova.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer su dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na vrijednosti, a najviše je, 1,3 posto, ojačao energetski sektor jer su se cijene nafte dodatno odmaknule od najnižih razina od veljače, na koje su pale u ponedjeljak.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su zadržati ključne kamatne stope nepromijenjene, što se i očekivalo. Poručili su također kako gospodarstvo nastavlja jačati.

"Gospodarska aktivnost posljednjih je mjeseci umjereno porasla", priopćio je Fed, dodavši kako je zaposlenost solidno porasla.

Istaknuo je i kako će kamate biti povećane samo kada se dodatno potvrde poboljšanja na tržištu rada i kada bude izvjesnije da će se inflacija približiti ciljanoj razini od 2 posto.

To su, objašnjavaju analitičari, samo male promjene u odnosu na priopćenje Feda s prethodne sjednice i nema nikakvih signala kada će središnja banka povećati kamate – u rujnu ili prosincu?

"Priopćenjem su nastojali samo oslikati situaciju u gospodarstvu, koja se poboljšava. Nisu željeli unijeti dodatnu nesigurnost na tržište koje je ionako 'na iglama'", kaže Guy Haselmann, direktor u Scotiabank.

U posljednja dva dana S&P 500 indeks ojačao je oko 2 posto, nakon što je prethodnoga tjedna izgubio gotovo 3 posto, djelomice zbog kineske burzovne krize. No, kako su se posljednjih dana kineske burze stabilizirale, nakon oštrog pada početkom tjedna, i na Wall Streetu se trguje mirnije.

Tim više što su kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija solidni. Većina njih izvješćuje o nešto boljim nego što se očekivalo rezultatima. Doduše, procjene su postavljene vrlo nisko, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Nakon što je više od polovice kompanija iz S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija u drugom tromjesečju porasla za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi kompanija mogli bi, pak, pasti za 3,9 posto, što bi bio njihov najveći pad od trećeg tromjesečja 2009.

Slabost prihoda posljedica je ponajviše visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 14,5 posto, jučer bila dionica Twittera, nakon što je ta društvena mreža u drugom tromjesečju zabilježila najsporiji rast korisnika od kada je 2013. godine njezina dionica uvrštena na burze.

U produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Facebooka pala je, pak, 4 posto jer su ulagači više očekivali od njezinih kvartalnih poslovnih rezultata.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,16 posto, na 6.631 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 11.211 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 5.017 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.